Η περιοχή της Μεσογείου φαίνεται πως θα αποφύγει μια επανάληψη της τουριστικής καταστροφής του περασμένου έτους, με την επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας να παραμένει, ωστόσο, μακριά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», ο «πολυσύχναστος» ουρανός πάνω από τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας συνιστά καλά οικονομικά νέα για τη νότια Ευρώπη - μετά από την καταστροφική σεζόν του 2020, η τουριστική βιομηχανία της βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

Ο απολογισμός των 2,4 εκατομμυρίων επιβατών του Ιουλίου από και προς τη Μαγιόρκα, ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου του αντίστοιχου μήνα του 2020, αν και παραμένει περισσότερο από 40% χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα προ-πανδημίας του 2019.

Η εισροή επισκεπτών αποτελεί τεράστια ανακούφιση για το αρχιπέλαγος, το οποίο υπέστη μια πτώση του ΑΕΠ κατά 24% πέρυσι, καθώς οι περιορισμοί του κοροναϊού εμπόδισαν τους τουρίστες να ταξιδέψουν.

Αποφεύχθηκε ο «εφιάλτης»

Η τουριστική βιομηχανία της Νότιας Ευρώπης φοβόταν ότι θα έχανε ένα δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, απέφυγε να «δει» μια επανάληψη του «εφιάλτη» του 2020, ακόμη κι αν η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα απέχει ακόμη πολύ.

«Το 2020 ήταν μια καταστροφή», δήλωσε ο Pepe Díaz, ο οποίος διαχειρίζεται τρία ξενοδοχεία στη Μινόρκα των Βαλεαρίδων. «Φέτος, όμως, έχουμε περάσει από έναν μέτριο Μάιο σε μια εξαιρετική περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου και μέχρι το 2022 αναμένουμε ότι τα ξενοδοχεία μας θα τα πάνε καλύτερα από ό,τι το 2019».

Έχει αλλάξει η ταυτότητα των τουριστών

Το μείγμα των τουριστών είναι, πάντως, διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι Βρετανοί τουρίστες έχουν ξεπεραστεί σε αριθμό από εκείνους τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Γερμανία, ακόμη και στην Ισπανία, παραδοσιακά έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Βρετανών.

Συνολικά, εκατομμύρια πολιτών που πέρυσι προτίμησαν να μην πάνε διακοπές και να μείνουν στο σπίτι τους, αυτό το καλοκαίρι ταξίδεψαν, καθώς οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις τους, αλλά και η λαχτάρα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, απελευθερώθηκαν από τους διαδεδομένους εμβολιασμούς και τους χαλαρότερους περιορισμούς.

«Ο κόσμος είτε θέλει να φύγει τώρα είτε κάνει σχέδια για το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε ο Alan French, διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο πιο περιζήτητος προορισμός μας, ακολουθούμενη από τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους, και ειδικότερα τη Μαγιόρκα».

«Ανθούν» τα πολυτελή ταξίδια

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 80% των κρατήσεων αφορούσαν διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και άνω. Πράγματι, τα πολυτελή ταξίδια «ανθούν». Οι επιβάτες ιδιωτικών αεροσκαφών από και προς τη Μαγιόρκα τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα του αντίστοιχου μήνα το 2019, με έναν μέσο όρο 83 ιδιωτικών αεροσκαφών να φθάνουν ή να αναχωρούν την ημέρα.

Η οικονομία ανακάμπτει σε Ελλάδα και Ισπανία

Η Maria Jesús Fernández, οικονομολόγος στο ταμιευτήριο της Ισπανίας, δήλωσε ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη τουριστική περίοδος είναι πιθανό να προσθέσει έως και 0,2% στη συνολική ανάπτυξη της χώρας φέτος, η οποία προβλέπεται τώρα σε περίπου 6,5%.

Όπως σημειώνουν οι «FT», τα οικονομικά μερίσματα είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο αισθητά στην Ελλάδα, η οποία ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% για το δεύτερο τρίμηνο και αναμένει να τα πάει ακόμη καλύτερα στο τρίτο, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και την πανδημία.

«Τον Μάιο λέγαμε ότι αν καταφέρναμε να φτάσουμε το 40% των κρατήσεων του 2019 θα ήμασταν πολύ τυχεροί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, θα ξεπεράσουμε το 50% ή και το 60% εάν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη με την πανδημία», δήλωσε ο Γιάννης Ρέτσος, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Κέρκυρα, τα ξενοδοχεία λειτουργούσαν με 80-90% πληρότητα και χρέωναν υψηλότερες τιμές σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την ξενοδοχειακή ένωση του νησιού.

Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία τον Αύγουστο ήταν περίπου στο 90% του επιπέδου του αντίστοιχου μήνα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, αν και το σύνολο για το έτος είναι ακόμα πολύ κάτω σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Λιγότερο αισθητή η ανάκαμψη στη Γαλλία

Ωστόσο, αλλού, τα οικονομικά οφέλη δεν ήταν καθόλου συντριπτικά. Μια έρευνα της Γαλλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Οργανισμών έδειξε μια βελτιωμένη εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. «Αλλά αυτή η αισιοδοξία πρέπει να μετριαστεί από το γεγονός ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι χαμηλότεροι σε σχέση με το 2019», κατέληξε η έρευνα.

«Οι πολύ καλοί αριθμοί των Γάλλων πελατών δεν αντιστάθμισαν πλήρως τη μείωση του αριθμού των ξένων τουριστών στις περισσότερες περιοχές της Γαλλίας».

Επιμένουν οι ανησυχίες για την πανδημία

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την πανδημία επιμένουν. Η μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα, μαζί με τον κρύο καιρό και την επιστροφή στο σχολείο, έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον επερχόμενο χειμώνα.

Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς οι καταναλωτές ποντάρουν στην επιστροφή σε μια πιο κανονική περίοδο διακοπών.

Αλλά η τουριστική βιομηχανία προειδοποιεί ότι, με τις κρατήσεις να ακυρώνονται πλέον εύκολα και την πανδημία να μην έχει τελειώσει, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη να είμαστε πιο ευέλικτοι.