Σπαραγμός αλλά και ελπίδα από τους συγγενείς των θυμάτων στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στο Μανχάταν.

Συγκινητικό το κλίμα στην επέτειο των 20 ετών

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι προκάτοχοί του, Ομπάμα και Κλίντον, έδωσαν το παρών στην εκδήλωση μνήμης για τους σχεδόν τρεις χιλιάδες νεκρούς. Μεταξύ των συγγενών των θυμάτων η Ελληνοαμερικανίδα Ανθούλα Κατσιματίδη, που έχασε τον αδελφό της Τζον. «Γίναμε αποδέκτες απεριόριστης καλοσύνης από φίλους και ξένους, όλη η χώρα μας τύλιξε στην αγκαλιά της. Και αυτό μου έδωσε τη δύναμη να σηκωθώ την επόμενη μέρα».

Ο Τραμπ δεν πήγε στην εκδήλωση. Με διχαστικό λόγο έδωσε τη δική του παράσταση σε αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. «Ήταν ντροπή. Δεν υπήρχε λόγος. Τους είχαμε τους Ταλιμπάν εντελώς μπλοκαρισμένους. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι. Θα μπορούσαμε να είχαμε μείνει εκεί για δέκα χρόνια αν θέλαμε. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι. Το βάλαμε στα πόδια».

Ανήμερα της επετείου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο βίντεο με τον Αϊμάν Αλ Ζαουαχίρι, αρχηγό της Αλ Κάιντα, να δίνει οδηγίες για συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστών. Παρά τη φημολογία ότι ο διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στο Αφγανιστάν, από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι ο Ζαουαχίρι ήταν ζωντανός τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.