Ο 43χρονος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και η κατά 24 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονιέ είναι δικαίως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζευγάρια του πλανήτη. Ο έρωτάς τους -έστω αρχικά σε πλατωνικό επίπεδο- ξεκίνησε όταν ο Μακρόν ήταν 15 ετών, λαμπρός μαθητής γυμνασίου, και εκείνη 39, φιλόλογος σε αυστηρό καθολικό σχολείο στην Αμιέν της Βόρειας Γαλλίας.

Η Μπριζίτ Τρονιέ εδώ και χρόνια δεν έχει πάψει να στέκει στο πλευρό του σημερινού προέδρου της Γαλλίας και να τον «καθοδηγεί», όπως έχει γραφτεί ουκ ολίγες φορές. Η Μπριτζιτ προέρχεται από μια αστική οικογένεια γνωστή για το εργαστήριο σοκολάτας που κατείχε για περισσότερες από πέντε γενιές στη Βόρεια Γαλλία. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1953 στην Αμιένη της Γαλλίας, πατέρας της ήταν ο Ζαν και μητέρα της η Σιμόν Νι Πουζό. Μεγάλωσε ως η μικρότερη κόρη σε μια οικογένεια με έξι παιδιά.

Σύγχρονη «Μαντάμ Μποβαρί»

Η γνωστή δημοσιογράφος Σιλβί Μπομέλ στο βιβλίο της «Είχε μόλις κλείσει τα δεκαεπτά του» μιλά για το παρελθόν του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν, τη γνωριμία τους και τη δυναμική της σχέσης τους. Πιο συγκεκριμένα, η Μπομέλ παρουσιάζει την Μπριζίτ Τρονιέ ως μια σύγχρονη «Μαντάμ Μποβαρί», το κεντρικό πρόσωπο του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γάλλου συγγραφέα Γκιστάβ Φλομπέρ. Η Έμα Μποβαρί ήταν ένας χαρακτήρας που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ξεφύγει από τη βαρετή και άδεια επαρχιακή ζωή της, δημιουργούσε εξωσυζυγικές σχέσεις και στο τέλος χρεοκόπησε το σύζυγό της έχοντας η ίδια τραγικό φινάλε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένας εξαιρετικά προικισμένος 16χρονος μαθητής όταν ερωτεύτηκε τη δασκάλα του. Η κόρη της Μπριζίτ, Λοράνς, ήταν συμμαθήτριά του και μάλιστα κάποια στιγμή της είχε πει επιστρέφοντας από το σχολείο: «Μαμά, υπάρχει ένα τρελό αγόρι στην τάξη μας που ξέρει τα πάντα».

Ήταν παντρεμένη με έναν τραπεζίτη

Όταν ο Μακρόν μπήκε στη ζωή της Μπριζίτ Τρονιέ ήταν παντρεμένη με τον Αντρέ Οζιέ, έναν τραπεζίτη, επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Έξυπνος και ευγενικός, αλλά βαρετός, όπως ο μεσιέ Μποβαρί στο μυθιστόρημα του Φλομπέρ. Ο Οζιέ ήταν μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερος από την Μπριζίτ, η οποία ήταν μόλις 21 ετών όταν παντρεύτηκαν, ψηλός και αδύνατος, με ωραία χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ένας φίλος του ζευγαριού έχει αποκαλύψει πως «δεν είχε καθόλου χιούμορ» και ένας άλλος είπε στη Σιλβί Μπομέλ: «Στα πάρτι μόλις και μετά βίας μιλούσε». Τα τρία παιδιά της Μπριζίτ έχουν άριστες σχέσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σήμερα παίζει με μεγάλη χαρά το ρόλο του παππού για τα εγγόνια της συζύγου του.

Όταν η Μπριζίτ γνώρισε τον Μακρόν στα παιδιά της, ο γιος της, Σεμπαστιέν, ήταν μεγαλύτερος από αυτόν και η κόρη της, Λοράνς, στην ίδια ηλικία, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να τον δουν ως πατριό. Κατάφερε να δημιουργήσει μαζί τους μια στενή σχέση, και η Λοράνς, καρδιολόγος στο επάγγελμα, συμμετείχε επίσης στην προεκλογική του εκστρατεία.

Οι γονείς του Μακρόν ανησυχούσαν βλέποντας την ασυνήθιστη σχέση του γιου τους με μια μεγαλύτερή του γυναίκα και αποφάσισαν να τον στείλουν στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ο Μακρόν όμως συνέχισε να βλέπει την Μπριζίτ και ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας «κατηγορεί» μάλιστα τη σχέση τους για το γεγονός πως δεν κατάφερε να περάσει στις εισαγωγικές εξετάσεις της «Ecole Normale Superieure» επειδή ήταν «πολύ ερωτευμένος για να μελετήσει», όπως έχει πει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε βρεθεί και μια φόρμουλα για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο σταθερή η οικογενειακή ζωή.

Τι είχε αποκαλύψει η κόρη της

Η Τίφανι, η δικηγόρος κόρη της Μπριζίτ, έχει αποκαλύψει στο παρελθόν σε συνέντευξή της: «Ο πατέρας μου εργαζόταν στη Λιλ και ερχόταν σπίτι τα Σαββατοκύριακα. Ήμουν με τη μητέρα μου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα με τον πατέρα μου, όσο η μαμά πήγαινε να δει τον Εμανουέλ». Η Μπριζίτ τελικά παντρεύτηκε τον Μακρόν το 2007 στο ίδιο δημαρχείο της παραθαλάσσιας πόλης Τουκέ, όπου είχε παντρευτεί τον Αντρέ Οζιέ 33 χρόνια νωρίτερα! Όταν παντρεύτηκαν η Μπριζίτ ήταν 54 ετών και ο Εμανουέλ μόλις 29. Ο τελευταίος ήταν ακόμα ένας ταλαντούχος νεαρός που ασχολούνταν με τα οικονομικά και το όνομα του οποίου μόλις είχε αρχίσει να εμφανίζεται στις εφημερίδες.

Η γνωστή δημοσιογράφος Σιλβί Μπομέλ στο βιβλίο της γράφει πως από τότε που εγκαταστάθηκε στα Ηλύσια Πεδία, η Μπριζίτ έγινε η «Κέιτ Μίντλετον» της Γαλλίας. Τα πάντα γύρω της, από την αδύνατη φιγούρα της και τα κομψά ρούχα της μέχρι τη διατροφή της -τρώει πάντα για πρωινό δύο ακτινίδια και πίνει ένα φλιτζάνι τσάι-, έχουν αναλυθεί πολλάκις. Αλλά όπως κι αν παρουσιάζει τον εαυτό της, που πλέον βαδίζει για τα 69 χρόνια της, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από την ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να κάνουν: Τι έκανε μια παντρεμένη δασκάλα στα 40 της να μπει σε μια σχέση με έναν έφηβο, μικρότερο σε ηλικία από τον ίδιο τον γιο της;

Το βιβλίο της Μπομέλ τονίζει πως ο θάνατος μίας από τις μεγαλύτερες αδελφές της Μπριζίτ και του συζύγου της σε τροχαίο δυστύχημα, όταν εκείνη ήταν μόλις έξι ετών, είχε τεράστιο αντίκτυπο επάνω της. «Όσο μεγάλωνε, ίσως η Μπριζίτ αποφάσισε να αδράξει την ευτυχία προτού φύγει μακριά», υποστηρίζει η συγγραφέας. Μάλιστα, η ίδια η Μπριζίτ Μακρόν είχε πει σε συνέντευξή της το 2017: «Αν δεν είχα κάνει αυτή την επιλογή (να αφήσω τον Αντρέ για τον Εμανουέλ), η ζωή μου απλώς θα με προσπερνούσε».

Εντόπισε τη δυναμική του ζευγαριού

Μετά το πρώτο βιβλίο για τους Μακρόν και Τρονιέ κυκλοφόρησε ακόμα ένα με τίτλο αυτήν τη φορά «Αρκεί να είμαστε οι δυο μας», το οποίο μιλά για τη σχέση του προεδρικού ζεύγους. Συγγραφέας είναι η πρώην φίλη της Μπριζίτ Μακρόν, Γκαέλ Τσακαλόφ, η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει και συνάμα να ψυχογραφήσει το δεσμό και την καθημερινότητα του ζεύγους.

Ένας από τους κορυφαίους επικοινωνιολόγους που προσέλαβαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εντόπισε εξαρχής τη δυναμική του ζευγαριού. «Θα πουλήσετε εσάς, τους εαυτούς σας, συμπεριλαμβανομένου και του έρωτά σας». Και αυτό ακριβώς έκαναν. Η ευφυής, διακριτική και με χιούμορ σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ, καταρρίπτει το στερεότυπο της γυναίκας-τροπαίου που συνοδεύει συχνά τους ισχυρούς άνδρες. Αυτό ιντρίγκαρε τη γαλλική κοινωνία και ειδικά τις γυναίκες, στις οποίες είναι εντυπωσιακά δημοφιλής.

Ιδαίτερα χοντρόπετση

Σύμφωνα με το βιβλίο, η Μπριζίτ είναι ιδιαίτερα χοντρόπετση. Δεν πτοείται από τα κακόβουλα σχόλια και πολύ συχνά παρηγορεί το σύζυγό της όταν εκείνος δυσφορεί με κάποιο απρεπές δημοσίευμα σε σχέση με εκείνη. Φίλοι και αντίπαλοι συμφωνούν στο ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να αλλάξει γνώμη για τα πάντα σε χρόνο-ρεκόρ. Εγκρίνει την ιδέα ενός συμβούλου του και την αποδομεί αμέσως μόλις εκείνος εγκαταλείψει το γραφείο του. Μόνο ένα πράγμα στη ζωή του παραμένει μη διαπραγματεύσιμο: η αφοσίωσή του στην Μπριζίτ. Τον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να του πει στα μούτρα «βγάλε τον σκασμό!» – σύμφωνα μάλιστα με το βιβλίο, του το έχει πει. Εξάλλου, χωρίς αυτή δεν κάνει βήμα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών του, αποπροσανατολίζεται όταν δεν τη βρίσκει στο τηλέφωνο. Η παρουσία της λειτουργεί καταπραϋντικά για εκείνον. Τον μαλώνει όταν τρώει τα νύχια του, τον προστατεύει πολλές φορές και από τον ίδιο του τον εαυτό και τον νουθετεί όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες την αποκαλούν «προσωπική του γιατρό».

Όταν ο Εμανουέλ βαριέται ή κουράζεται, αρκεί ένα σινιάλο της Μπριζίτ ώστε να σώσει την κατάσταση. Η σύνδεση και η συνεργασία τους δεν τελειώνουν εκεί. Περίπου στις 2.00 το μεσημέρι, οι δυο τους κλείνονται στο γραφείο του προέδρου για να συζητήσουν πώς έχει εξελιχθεί η μέρα τους, με ένα ποτήρι κρασί. Έχουν προηγηθεί δεκάδες συναντήσεις στους διαδρόμους και ακόμα περισσότερα τηλεφωνήματα. Παρά την επιρροή της Μπριζίτ, ο Μακρόν παραμένει σύμφωνα με το βιβλίο «μαμάκιας». Μιλάει καθημερινά με τη μητέρα του, η οποία του έχει παθολογική αδυναμία. Εκείνη ανησυχεί διαρκώς για το γιο της, φοβούμενη ότι θα πέσει θύμα επίθεσης. Έπειτα από πολλές δυσκολίες, σήμερα πεθερά και νύφη απολαμβάνουν μια καλή σχέση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time