Η τελευταία πράξη ενός πολέμου που κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια γράφτηκε την Δευτέρα στο Αφγανιστάν, με την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανικών δυνάμεων. Την ώρα που αναχωρούσε από την πόλη το αεροσκάφος με τον Αμερικανό στρατηγό Κρις Ντόναχιου ο ουρανός της Καμπούλ φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα των Ταλιμπάν, που, κάνοντας επίδειξη ισχύος, παρατάχθηκαν στο αεροδρόμιο με τον αμερικανικό οπλισμό που απέμεινε στα χέρια τους.

Έληξε η διορία αποχώρησης για τους Αμερικανούς

Οι Αμερικανοί που αποχώρησαν 24 ώρες νωρίτερα αφήνουν πίσω τους εγκλωβισμένους πολλούς δυτικούς πολίτες και χιλιάδες Αφγανούς συνεργάτες τους. Ο Αμερικανός στρατηγός, Κρις Ντόνιαχιου, εγκαταλείπει τελευταίος και βλοσυρός το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Καθώς φεύγει το τελευταίο αμερικανικό αεροπλάνο, ο ουρανός της αφγανικής πρωτεύουσας φωτίζεται από τα βεγγαλικά και τους πανηγυρικούς πυροβολισμούς.

Οι Ταλιμπάν δε χάνουν στιγμή και καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο.Ολοκληρώνοντας την ταπεινωτική αποχώρησή τους μια ημέρα πριν λήξει η προθεσμία, οι Αμερικανοί άφησαν πίσω τους στρατιωτικό εξοπλισμό όπως αυτά τα πολεμικά ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα, αφού αφαίρεσαν όμως εξαρτήματα απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

Ακολούθησε, το πρωί, νέα επίδειξη δύναμης των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο που ήταν επί 20 χρόνια το σύμβολο της αμερικανικής ισχύος. Παρέταξαν πολεμιστές τους με αμερικανικό οπλισμό, λάφυρα από τις μάχες με τις πρώην κυβερνητικές δυνάμεις και τους νατοϊκούς. Να γίνει αυτό μάθημα για όλους τους εισβολείς και όλο τον κόσμο, διακήρυξαν οι ηγέτες τους.

«Μας εγκατέλειψαν»

Πάνω από 120.000 ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τη χώρα με την αερογέφυρα σωτηρίας. Όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες Βρετανοί και εκατοντάδες Αμερικανοί υπήκοοι. Όπως η Σάρα, που μίλησε στο CNN από την Καμπούλ. Παράλληλα, στο κενό έπεσαν οι εκκλήσεις χιλιάδων άλλων Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τους δυτικούς.

Αντίθετα την υποχώρηση των Αμερικανών γιορτάζουν χιλιάδες άλλοι που βγήκαν στους δρόμους πόλεων του Αφγανιστάν. Στη Χοστ έκαναν την κηδεία του ΝΑΤΟ, με φέρετρα που είχαν ζωγραφισμένες πάνω τους τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας.