Το ανθρώπινο δράμα στην Καμπούλ δεν έχει τέλος, μετά την επιβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ειδικότερα, χαρακτηριστική είναι η ιστορία ενός βρέφους 23 μηνών το οποίο χωρίστηκε από τους γονείς του, αφού τραυματίστηκε από την έκρηξη.

Η οικογένεια των Αφγανών προσπαθούσε επί ημέρες να μπει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μέσα στο πανδαιμόνιο, χωρίστηκαν. Η μητέρα πέρασε το τείχος με τη βοήθεια Βρετανών στρατιωτών, δευτερόλεπτα πριν από τη βομβιστική επίθεση. Το 23 μηνών αγοράκι της, ο Μοχάμεντ, τραυματίσθηκε από την έκρηξη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καμπούλ. Ο πατέρας σκοτώθηκε, το ίδιο και ο παππούς που είχε βρετανική υπηκοότητα και προσπαθούσε να σώσει την οικογένεια. Η μητέρα βρίσκεται τώρα στην Βρετανία.

Φεύγουν από τον τόπο τους 

Στο ταξίδι της προσφυγιάς, μέσα σε τουρκικό αεροπλάνο, ήλθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Οι γονείς της την ονόμασα Χαβά, που σημαίνει αέρας στα τουρκικά. Είναι το τέταρτο κοριτσάκι που γεννήθηκε μέσα στα αεροπλάνα της μεγάλης φυγής από το Αφγανιστάν.

Στην Καμπούλ εγκλωβίστηκε ο Αφγανός σύζυγος της Φλοράνς, μιας Γαλλίδας με την οποία είναι παντρεμένος εδώ και 20 χρόνια. Θα περνούσε και εκείνος το τείχος του αεροδρομίου την ημέρα που έγινε η επίθεση. Κρύβεται τώρα στην Καμπούλ και η γυναίκα του καταγγέλλει ότι η Γαλλία τον εγκατέλειψε.

«Ο άντρας μου τα έχει χαμένα, είναι φοβισμένος δεν ξέρει πως θα γυρίσει, τώρα σκέφτεται να πάρει το δρόμο προς τα σύνορα. Είναι τρομακτικό όταν επιστρέφεις στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από 20 χρόνια. Είναι άλλο να μην ξέρεις πως θα είναι και άλλο να ξέρεις τι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι θα σου συμβεί. Είναι ακόμα πιο φρικτό. Συγκινήθηκα πολύ όταν ο σύζυγός μου είπε ότι ευτυχώς πέθανε ο πατέρας του και δε θα ξαναζήσει τα ίδια».

Σάλος για την επιχείρηση «κιβωτός»

Στην Βρετανία σάλος έχει ξεσπάσει για τον πρώην πεζοναύτη Πεν Φάρθινγκ, που είχε καταφύγιο ζώων στην Καμπούλ και κατάφερε να σωθεί με ιδιωτικά ναυλωμένη πτήση παίρνοντας μαζί του 170 σκύλους και γάτες, αλλά όχι τους Αφγανούς συνεργάτες του. Οι βρετανικές Αρχές είχαν εκδώσει τα κατάλληλα έγγραφα, όμως ο Φάρθινγκ απαιτούσε να πάρει και τα ζώα, έλεγε ότι έχει γνωριμίες στο γραφείο του πρωθυπουργού Τζόνσον και απειλούσε στελέχη του υπουργείου Άμυνας.

Όταν έφτασαν τελικά με καθυστέρηση ημερών αλλά μαζί με τα ζώα στα μπλόκα, οι Ταλιμπάν άφησαν να περάσουν ο Βρετανός, τα σκυλιά και οι γάτες αλλά όχι οι Αφγανοί συνεργάτες του και τα μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 65 άνθρωποι.