Η δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας «Bild» δείχνει ότι, οι Σοσιαλδημοκράτες με υποψήφιο για την Καγκελαρία τον 'Ολαφ Σολτς, διευρύνουν την διαφορά τους έναντι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/ CSU) κατά 3 μονάδες αποσπώντας ποσοστό 24%.

 Μιλάμε για πoσοστό που έχει να δει το κόμμα του SPD από τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα «Tagesspiegel».

 Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild δείχνει τους Σοσιαλδημοκράτες να κερδίζουν δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σκαρφαλώνοντας στο 24 % .

Το SPD έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με το κόμμα του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ να ακολουθεί με ποσοστό 21 %.

 Το κόμμα των Πρασίνων, με υποψήφια για την Καγκελαρία την Αναλένα Μπέρμποκ, παραμένει σταθερό με 17% , όπως και οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP) με ποσοστό 13%.

 Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με ποσοστό 11% και η Αριστερά (Die Linke) την έκτη θέση, με ποσοστό 6%.

 Επί του παρόντος, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, θα ήταν εφικτές πέντε κυβερνητικές συμμαχίες τριών κατευθύνσεων: οι τέσσερις με Καγκελάριο τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και μία με Καγκελάριο τον Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ.

 Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα μπορούσε να έχει πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή βουλή «Bundestag» με:

 - μία συμμαχία με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (SPD, Πράσινοι, FDP),

- έναν συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες SPD, CDU / CSU και FDP),

- έναν συνασπισμό Κένυας (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας, δηλαδή, SPD, CDU / CSU και Πράσινους,

- κι έναν συνασπισμό με το κόμμα της Αριστεράς και τους Πράσινους , «SPD, Πράσινοι και Αριστερά).

 Η Χριστιανική Ένωση θα μπορούσε να διατηρήσει τα ηνία στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης μόνο με μια συμμαχία της Τζαμάικα, από τα χρώματα της χώρας (CDU / CSU, Πράσινοι και FDP).

 Η πτωτική τάση για την Χριστιανική Ένωση αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις για τους υποψηφίους για την Καγκελαρία της Γερμανίας.

 Μόνο το 10% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν τον Άρμιν Λάσετ, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από μια εβδομάδα πριν.

 Η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, παραμένει πιο δημοφιλής από τον «μερκελικό» Λάσετ, με ποσοστό 14 % .

 Ο υποψήφιος του SPD, Όλαφ Σολτς είναι μακράν ο δημοφιλέστερος υποψήφιος για να διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ, με ποσοστό που φθάνει το 31 %.

 Αξιοσημείωτο είναι πάντως το ποσοστό -36% των ερωτηθέντων- που δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

 Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι, ο πρωιθπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, αδυνατεί να κρατήσει τους ψηφοφόρους του CDU που είχαν επιλέξει τη Μέρκελ το 2017.

 Μόνο το 49 % των ψηφοφόρων των «CDU/ CSU» σκοπεύουν να ψηφίσουν ξανά υπέρ της Χριστιανικής Ένωσης στις 26 Σεπτεμβρίου.

 Το 18 % των Χριστιανοδημοκρατών «ανταρτών» πηγαίνει στους Σοσιαλδημοκράτες το 13 % στους Ελεύθερους Δημοκράτες και το 12 % στους Πράσινους.