Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να… κλείνει πονηρά το μάτι στους ισλαμιστές τρομοκράτες. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν δηλώνουν πως βλέπουν την Τουρκία ως σύμμαχο.

«Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» δήλωσε στην εφημερίδα «Independent» ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μολά Μουχάμεντ Γιακούμπ, ζητώντας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «σεβασμό» και αποδοχή της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν. «Η Τουρκία είναι μία χώρα με την οποία θέλουμε να στήσουμε στενές σχέσεις. Από τον Ερντογάν επιθυμούμε να μας σέβεται. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και μία χώρα με την οποία επιθυμούμε στενές σχέσεις. Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» δήλωσε.

Με τίτλο: «Ταλιμπάν: Βλέπουμε την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό» η τουρκική ενημερωτική πύλη gazeteduvar.com.tr αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις του εκπρόσωπου των Ταλιμπάν.

Παράλληλα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον ηγέτη των Ταλιμπάν για διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες με συρροή Αφγανών προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της από τη μεθόριο με το Ιράν, στα ανατολικά, κάτι που ο Ερντογάν θέλει να ανακόψει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ