Ο γλύπτης Τζέισον ντε Κερ Τέιλορ δημιούργησε ένα νέο υποβρύχιο «δάσος» 200 μέτρα από τις ακτές της Αγίας Νάπας, στην παραλία Περνέρα, δημιουργώντας 93 εντυπωσιακά γλυπτά ύψους 8 και 10 μέτρων, που μόνο δύτες ή κολυμβητές με εξοπλισμό κατάδυσης μπορούν να εξερευνήσουν και θαυμάσουν.



Σε μια ακόμη βουτιά του στον κόσμο της τέχνης, ο καλλιτέχνης δημιούργησε το Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας (Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa - Musan), σε μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με γλυπτά έργα τέχνης που απεικονίζουν τη σχέση ανθρώπου και φύσης, κατασκευασμένα «από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την περιοχή, αλλά να προσελκύουν τη θαλάσσια ζωή και τοποθετούνται σε διαφορετικά βάθη, δημιουργώντας ένα κατάλληλο υπόστρωμα ώστε να αποτελέσουν καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή σε διαφορετικά επίπεδα», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Πιστεύεται πως με την πάροδο του χρόνου, στον αμμώδη βυθό η βιοποικιλότητα θα εμπλουτιστεί χάρη στο μουσείο. Ο καλλιτέχνης περιγράφει τα γλυπτά ως «ενεργούς καταλύτες» για τη διατήρηση της υδρόβιας ζωής και των υφάλων, έτσι ώστε το Musan να γίνει ένα εξελισσόμενο και αναπτυσσόμενο υποβρύχιο δάσος.




Πόσο στοίχησε η δημιουργία του υποβρύχιου μουσείου

Η δημιουργία του υποβρύχιου μουσείου στοίχισε 1 εκατομμύριο ευρώ και τον Ιούλιο δόθηκε προς… εξερεύνηση των θησαυρών του σε δύτες και κολυμβητές. Ο Βρετανός καλλιτέχνης είναι γνωστός για τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων με εντυπωσιακές συλλογές γλυπτών. Το Musan είναι το δεύτερο υποβρύχιο μουσείο του στη Μεσόγειο μετά των Καννών, ενώ έχει δημιουργήσει υδάτινους κήπους γλυπτικής στο Μεξικό, τη Γρενάδα, τις Μπαχάμες, το Λανθαρότε, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τις Μαλδίβες - αν και τον συγκεκριμένο τον κατέστρεψαν εν μέρει, αφού κρίθηκε προσβλητικός με βάση τον ισλαμικό νόμο που απαγορεύει την απεικόνιση ειδώλων, παρόλο που τα αγάλματα δεν είχαν θρησκευτικά σύμβολα ή νόημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time