Το «κλικ» του φωτογράφου, Κωνσταντίνου Τσακαλίδη, για λογαριασμό του πρακτορείου SOOC, αποτελεί χαρακτηριστική επιβεβαίωση του γνωστού ρητού, ότι «μια εικόνα, είναι χίλιες λέξεις».

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια των δραματικών στιγμών στο χωριό Γούβες, την έκτη μέρα της φωτιάς στην Εύβοια, μια ηλικιωμένη γυναίκα αδυνατούσε να πιστέψει το μέγεθος της καταστροφής. Ο τρόμος την είχε κυριεύσει την ώρα της εκκένωσης.

Τα πάντα γύρω της παραδίνονταν στον πύρινο όλεθρο και εκείνη πάλευε να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και φυσικά να επιβιώσει.



Ο φόβος και η απόγνωση

Η φωτογραφία της 81χρονης είναι συγκλονιστική. Αποτυπώνει, όχι μόνο τον δικό της πόνο, όχι απλά τη δική της αγωνία, ούτε απλά τον πύρινο εφιάλτη που «έβαψε» την Ελλάδα γκρι.

Η εικόνα της γυναίκας είναι η κραυγή του πλανήτη για την κλιματική αλλαγή. Ο πανανθρώπινος φόβος για όσα θα ξημερώνουν πλέον από εδώ και πέρα, μετά τα όσα έχει υποστεί η γη και το περιβάλλον της. Ο τρόμος για όσα μας περιμένουν αν δεν αλλάξει κάτι εδώ και τώρα.

Ιστορικό «κλικ»

Το στιγμιότυπο έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη. Financial Times, Guardian, The Telegraph, Daily Mail και La Vanguardia κυκλοφόρησαν σήμερα με την ηλικιωμένη γυναίκα από την Εύβοια στην πρώτη τους σελίδα.

Η φωτογραφία όχι απλά έγινε viral, αλλά όπως θα μείνει στην ιστορία ως η περίληψη των όσων βιώνει η Ελλάδα και όχι μόνο το φετινό καλοκαίρι.