Όταν η Toyota ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα προβάλλει διαφημίσεις στην Ιαπωνία σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έστειλε ένα μήνυμα για τη ζοφερή διάθεση στην οποία βρίσκεται η διοργανώτρια χώρα του σπουδαίου αθλητικού γεγονότος.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν την Παρασκευή, μετά την αναβολή τους για έναν χρόνο, με το Τόκιο να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κοροναϊού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι προσδοκίες για μια οικονομική ώθηση έχουν σε μεγάλο βαθμό «εξατμιστεί». Τα γήπεδα και οι αρένες, που κόστισαν πάνω από 7 δισ. δολ. για να κατασκευαστούν ή να ανακαινιστούν, θα είναι κυρίως άδεια, καθώς απαγορεύθηκαν οι θεατές.

Η Ιαπωνία ήθελε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να δείξουν ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια δύναμη παρά τον μειούμενο πληθυσμό της και την ωρίμανση της οικονομίας της. Οι Αγώνες θα έδειχναν επίσης πώς η Ιαπωνία ανέκαμψε από ένα καταστροφικό τσουνάμι το 2011. Αντ’ αυτού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιδείνωσαν τη δυσφορία για την πανδημία, που «είδε» τον ηγέτη της χώρας να πιέζεται για να κρατήσει τη δουλειά του.

Εκτεταμένα τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εκτεταμένα μέτρα που ελήφθησαν για να κρατηθεί το κοινό μακριά από την εκδήλωση θα αποτρέψουν την εξάπλωση των μολύνσεων και ότι η χώρα θα επωφεληθεί από ένα τεράστιο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό.

Οι αθλητές της Ιαπωνίας θα μπορούσαν ακόμη να αλλάξουν το κλίμα με τις επιδόσεις τους και κερδίζοντας μετάλλια. Αλλά, ελάχιστες μέρες πριν από τους Αγώνες, ο τρόμος κυριαρχεί: Τουλάχιστον οκτώ αθλητές που έχουν ταξιδέψει στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεκάδες άλλοι που συνδέονται με τους Αγώνες βγήκαν θετικοί στον ιό. Πολλοί παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας ανδρών της Νότιας Αφρικής έχουν απομονωθεί καθώς στενές επαφές δύο εκ των μελών της βγήκαν θετικές στον ιό.

Απογοήτευση για τους επιχειρηματίες

Η KNT-CT Holdings Co., η οποία διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Ιαπωνίας, προωθούσε ταξιδιωτικά πακέτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είναι πολύ ατυχές που δεν μπορούμε να προσφέρουμε εκδρομές στους πελάτες μας που ανυπομονούσαν για τους Αγώνες», δήλωσε η εταιρεία.

Η Yoshiko Tobe ξόδεψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του παραδοσιακού πανδοχείου της το 2019, με την ελπίδα ότι οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα της απέφεραν ένα τμήμα της επένδυσής της.

Οι απόψεις της αντανακλούν τώρα εκείνες ενός μεγάλου τμήματος του ιαπωνικού λαού. Σχεδόν τα δύο τρίτα δεν πιστεύουν ότι θα χαρούν τους Αγώνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Κρούσματα στις αποστολές

Τον Μάρτιο του 2020, η Ιαπωνία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισαν να αναβάλουν τους Αγώνες κατά ένα έτος, ποντάροντας στο ότι η πανδημία θα είχε τελειώσει έως φέτος το καλοκαίρι.

Αυτό δεν συνέβη. Τις εβδομάδες πριν από τους Αγώνες, η μετάλλαξη «Δέλτα» οδήγησε σε αυξανόμενες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο.

Εν τω μεταξύ, έχουν αναφερθεί μολύνσεις σχεδόν σε κάθε αποστολή ατόμων που συμμετέχουν στους Αγώνες, από αθλητές και προπονητές έως αξιωματούχους της ΔΟΕ, καθώς και στα μέσα ενημέρωσης. Στο Ολυμπιακό Χωριό, στο οποίο οι αθλητές μπορούν να εισέλθουν μόνο μετά από μια σειρά τεστ πριν και μετά την άφιξή τους στην Ιαπωνία, έχουν εμφανιστεί επίσης τα πρώτα κρούσματα.

Ο αριθμός των ατόμων που προέρχονται από το εξωτερικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει μειωθεί κατά περίπου τα δύο τρίτα. Ωστόσο, περισσότεροι από 50.000 αθλητές, αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και άλλοι αναμένεται να έρθουν στο Τόκιο για τους Αγώνες, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ 9 και 11 Ιουλίου διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ιαπώνων δεν έχουν πειστεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να πραγματοποιηθούν. Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σούγκα, απολαμβάνει την υποστήριξη μόνο του ενός τρίτου του κοινού, ένα νέο χαμηλό ρεκόρ για τη δημοτικότητά του.

Οικονομικό πλήγμα

Όπως με σχεδόν όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες του Τόκιο ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο επίσημος προϋπολογισμός έφτασε τα 15,4 δισ. δολ., αλλά οι ελεγκτές της ιαπωνικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι οι συνολικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολ., ποσό σχεδόν τριπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης για περίπου 7,4 δισ. δολ., όταν το Τόκιο κατέθεσε την προσφορά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ιάπωνες χορηγοί συνεισέφεραν πάνω από 3 δισ. δολ., το μεγαλύτερο ποσό από εταιρείες της χώρας υποδοχής για οποιουσδήποτε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο για την υγεία που οδήγησε πολλούς Ιάπωνες να αντιταχθούν στους Αγώνες: να αποτελέσουν μια πιθανή εστία υπερμετάδοσης. Αυτό θα άφηνε την Ιαπωνία με έναν μακρύτερο δρόμο προς την ανάκαμψη και την ανάγκη να δαπανηθούν ακόμη περισσότερα χρήματα.