Ο γαστρεντερολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς στη Γερμανία, δρ. Ντέτλεφ Σουπάν, ανέπτυξε με την ομάδα του μια ουσία που πιθανώς αποτελεί την λύση για την πάθηση της κοιλιοκάκης, μιας σοβαρής μορφής δυσανεξίας στη γλουτένη.

Η γλουτένη πρόκειται για μια φυσική πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο σιτάρι και άλλα δημητριακά. Η κοιλιοκάκη  είναι μια συχνή νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο τοίχωμα στο λεπτό έντερο, μια κατάσταση που βελτιώνεται μέσω μιας αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στην διατροφή.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν το φούσκωμα και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα, τη διάρροια ή τη δυσκολιότητα, εμετούς, ζαλάδες, δερματικά εξανθήματα, ημικρανίες, αναιμία και πολλές ακόμη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές παρενέργειες. «Τις περισσότερες φορές, η κοιλιοκάκη ξεκινά να αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία, με τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα να εκδηλώνονται μετά την ενηλικίωση», λέει η παιδίατρος δρ. Στέφανι Μπάας. Η ίδια επισημαίνει πως για κάθε διαγνωσμένη περίπτωση κοιλιοκάκης υπάρχουν περίπου 8-9 μη διαγνωσμένες, καθώς πολύς κόσμος δεν αναγνωρίζει ή υποτιμά τα συμπτώματα της πάθησης.

Μέχρι στιγμής, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ενθαρρύνονταν να ακολουθούν μια δίαιτα όσο το δυνατόν φτωχότερη σε γλουτένη. Ποικίλα προϊόντα δημητριακών χωρίς γλουτένη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, διευκολύνοντας τη ζωή των ασθενών, η οποία εξακολουθεί να παραμένει αρκετά περιορισμένη.

Ο δρ. Σουπάν και η ομάδα του, οι οποίοι μελετούν την πάθηση και ερευνούν πιθανές θεραπείες της εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια, ανέπτυξαν μια ουσία που δρα ως αναστολέας της τρανσγλουταμινάσης, του ενζύμου, δηλαδή, που περιλαμβάνεται στην γλουτένη και ενεργοποιεί την αυτοάνοσο αντίδραση στο λεπτό έντερο του ασθενούς. Η ουσία έχει ήδη δοκιμαστεί σε 160 εθελοντές από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 40 και έλαβαν την ουσία, που ονομάζεται ZED1227, σε διαφορετικές δοσολογίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγήθηκε στους εθελοντές ψευδοφάρμακο (placebo).

Οι εθελοντές λάμβαναν επί 6 εβδομάδες 3 γραμμάρια γλουτένης καθημερινά, ποσοστό μικρότερο από τη γλουτένη που λαμβάνει καθημερινά ένας μη πάσχων. Ήδη από την 4η εβδομάδα, στους ασθενείς που λάμβαναν το placebo, οι συνέπειες ακόμη και αυτής της μικρής πρόσληψης γλουτένης ήταν ορατές. Όσοι λάμβαναν λίγη από την ουσία ZED1227  αισθάνονταν καλύτερα, ενώ όσο λάμβαναν μεγαλύτερη δόση αισθάνονταν καλύτερα και απ’ ό,τι προηγουμένως, παρόλο που κατανάλωναν γλουτένη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», με γιατρούς που δεν συμμετείχαν στην έρευνα να κάνουν λόγο για μια «πρώτη ελπίδα» για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης και για ένα «πολλά υποσχόμενο φάρμακο» που δεν υπήρχε ως τώρα.

Μια αντίστοιχη δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο, σε μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού. Τα αποτελέσματά της θα είναι έτοιμα σε περίπου τρία χρόνια από τώρα. Σύμφωνα με τον δρ. Σουπάν, αν όλα πάνε καλά, το φάρμακο θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά σε 5-6 χρόνια.