Σε μια υδάτινη κόλαση βρίσκεται εγκλωβισμένη η Δυτική Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τις πιο φονικές πλημμύρες των τελευταίων ετών.

Από τη μια στιγμή στην άλλη εκατοντάδες άνθρωποι χάθηκαν κάτω από τα νερά, άλλοι είδαν περιουσίες ετών να ξεριζώνονται, ενώ την ίδια στιγμή δίνεται τιτάνια μάχη για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Η αύξηση στον απολογισμό των νεκρών δημιουργεί ανείπωτη θλίψη: ξεπέρασαν τους 125.

Οι καταστροφικές πλημμύρες, που προκλήθηκαν από τις κατακλισμιαίες βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει ο αριθμός θανάτων, συνολικά, σε Γερμανία και Βέλγιο.

Τρόμο προκαλεί το γεγονός ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε χιλιάδες

Συγκλονισμένη δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δεσμεύτηκε για παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τη φονική κακοκαιρία.

Απηύθηνε, μάλιστα, έκκληση για αλληλεγγύη προς όλους όσοι έχασαν περιουσίες.

Με σφοδρότητα χτυπήθηκε από τις καταιγίδες το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει στους 63, ενώ την ίδια στιγμή οι θάνατοι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία φτάνουν τους 43.

Περίπου 1.300 άνθρωποι αγνοούνται καθώς δεν έχουν δώσει, τις τελευταίες ώρες, σημεία ζωής.

Στο Βέλγιο, που επίσης μετρά τις πληγές του, ο αριθμός νεκρών ανέβηκε στους 20, τη στιγμή που άλλοι 20 αγνοούνται.

Οι περισσότεροι νεκροί εντοπίστηκαν στη Λιέγη, πόλη 200.000 κατοίκων, ενώ σε πολλές περιοχές έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, με χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και στη νότια Ολλανδία καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο σήμερα το απόγευμα ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.