Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επίσημα «αθωωθεί» για τις… δωρεάν διακοπές του στο νησί Μυστίκ, σε βάρος ενός δωρητή των Τόρις.

Όμως, όπως αναφέρει η «Guardian», αυτή η περίπλοκη υπόθεση είναι απλώς η τελευταία απόδειξη της προφανούς υπεροπτικής στάσης του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στα χρήματα και στο από πού - ή από ποιον – αυτά προέρχονται.

Όπως σχολιάζει η «Gurardian», δείχνει ότι δεν σκέφτεται πώς θα χρηματοδοτηθεί ο τρόπος ζωής του - «φίλοι» έχουν πει σε δημοσιογράφους για τις οικονομικές του δυσκολίες - μετά το δαπανηρό διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίνα Γουίλερ, και χωρίς τις 250.000 λίρες τον χρόνο που κάποτε κέρδιζε από τα άρθρα του στην Daily Telegraph.

Οικονομικά σκάνδαλα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θεώρησε ότι το ζήτημα της αποδοχής ενός καταλύματος αξίας 15.000 λιρών από τον συνιδρυτή της Carphone Warehouse, David Ross, ήταν κάτι σχεδόν πολύ ασήμαντο για να αναφερθεί.

Ταιριάζει σε ένα μοτίβο συμπεριφοράς που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα και που είδε τον Λόρδο Μπράουνλοου αρχικά να καλύπτει το κόστος της πολυτελούς ανακαίνισης του διαμερίσματος του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, πριν αρχίσουν να τίθενται ερωτήματα και τον Βρετανό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα καλύψει τα έξοδα ο ίδιος.

Ο νέος ανεξάρτητος σύμβουλος του Τζόνσον, Christopher Geidt, χαρακτήρισε την προσέγγιση του πρωθυπουργού σε αυτό το έργο «παράλογη». Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντομινίκ Κάμινγκς, ισχυρίστηκε ότι το αρχικό σχέδιο για την πληρωμή της ανακαίνισης ήταν «πιθανώς παράνομο».

Δεν θέλει να υπακούει σε κανόνες

Μια επιτροπή στο βρετανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι ο Τζόνσον είχε «μια υπερβολικά χαλαρή στάση στο να υπακούει στους κανόνες» - αντηχώντας παραδόξως το συναίσθημα του δασκάλου του στο Ήτον, ο οποίος έγραψε στον πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού το 1982: «Νομίζω ότι πιστεύει ειλικρινά ότι είναι αγενές εκ μέρους εμάς να μην τον θεωρούμε ως μια εξαίρεση, ως κάποιον που πρέπει να είναι απαλλαγμένος από το δίκτυο υποχρεώσεων που δεσμεύει όλους τους άλλους».

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ο Τζόνσον εξακολουθεί να εμφανίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, να μην ανησυχεί για την τήρηση των κανόνων - ή, τώρα που είναι δημόσιο πρόσωπο, για τη σημασία του να φαίνεται ότι ενεργεί με ευπρέπεια.

Οι προκλητικές ενέργειες 

Η πρώην στενή του φίλη Τζένιφερ Αρκούρι - η οποία ισχυρίζεται ότι είχε μια ρομαντική σχέση μαζί του - έλαβε κρατικά χρήματα για την τεχνολογική της επιχείρηση και συνόδευσε τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου σε μια εμπορική αποστολή. Ο Τζόνσον επέμεινε ότι δεν υπήρχε κάτι που έπρεπε να δηλώσει.

Επίσης, ο Τζόνσον απένειμε τίτλο ευγενείας στον συντηρητικό δωρητή Peter Cruddas, παρά το γεγονός ότι η Βουλή των Λόρδων είχε συστήσει να μην είναι επιλέξιμος, καθώς ο Cruddas είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας, κάτι που αρνείται σταθερά.

Ο Cruddas δώρισε στους Τόρις το ποσό των 500.000 λιρών, λίγες μέρες αφότου παρέλαβε τον τίτλο.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε να απολύσει τον Ματ Χάνκοκ τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας απέφυγε προφανώς να δηλώσει μια προσωπική του (παράνομη) σχέση με μια στενή του συνεργάτιδα - για να μην αναφέρουμε ότι έσπασε και τους κανόνες του lockdown.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε υπερασπιστεί την Πρίτι Πάτελ, μετά την διαπίστωση από τον προηγούμενο σύμβουλό του περί δεοντολογίας, Σερ Άλεξ Άλαν, ότι η συμπεριφορά της «ισοδυναμούσε με συμπεριφορά που μπορεί να περιγραφεί ως μπούλινγκ». Ο Άλαν κατόπιν παραιτήθηκε.

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε επίσης τον Ρόμπερτ Τζένερκ αφού ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι παρακάμπτει μια απόφαση σχεδιασμού υπέρ ενός δωρητή των Τόρις, και τον Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος απολύθηκε από την πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, για διαρροή μυστικών ασφαλείας - κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά - αλλά επανήλθε σε μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο αφού βοήθησε τον Τζόνσον κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα για την ηγεσία του κόμματος, το 2019.

Τι λένε οι υποστηρικτές του, τι ελπίζει η αντιπολίτευση

Οι υποστηρικτές του Τζόνσον επιμένουν ότι δεν υπήρξε κανένα αδίκημα, επικαλούμενοι τις διάφορες επίσημες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων για τις διακοπές στο Μυστίκ, που επίσημα τον απάλλαξαν από τις κατηγορίες περί παραβίασης των κανόνων. Απέδωσαν τα οικονομικά σκάνδαλα σε απλή αμέλεια και την υπεράσπιση των συναδέλφων του στην πίστη.

Από την άλλη, όπως σχολιάζει η «Guradian», τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχίζουν να βλέπουν μια λάμψη ελπίδας ότι η συσσώρευση ιστοριών όπως αυτές θα τους βοηθήσει τελικά να ανατρέψουν την καρικατούρα του πρωθυπουργού ως έναν αβίαστα αξιαγάπητο απατεώνα.