Αυτόνομα ρομπότ θα παραδίδουν σύντομα φαγητό σε φοιτητές σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, αφού ο ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός Yandex και η εταιρεία online παραγγελιών φαγητού GrubHub έκλεισαν σχετική συμφωνία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Yandex.

Η Yandex συχνά χαρακτηρίζεται ως η ρωσική Google και παρέχει ένα εύρος υπηρεσιών, από διαφημίσεις και αναζητήσεις σε ride-hailing και παραδόσεις φαγητού. Άρχισε τις δοκιμές αυτόνομων ρομπότ παραδόσεων το 2019 και ήδη δραστηριοποιείται σε κάποιες τοποθεσίες στην κεντρική Μόσχα και στο Αν Άρμπορ του Μίτσιγκαν.

Η ρωσική εταιρεία δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους της συνεργασίας αυτής

«Χαιρόμαστε που αναπτύσσουμε δεκάδες από τα οχήματά μας, κάνοντας το επόμενο βήμα στην ενεργή εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησής μας, σε διαφορετικές αγορές ανά τον κόσμο» είπε ο Ντμίτρι Πόλιτσουκ, διευθύνων σύμβουλος του Yandex Self-Driving Group.

Όπως γράφει το Reuters, τα ρομπότ παραδόσεων της Yandex θα μπουν στην πλατφόρμα του GrubHub με την υπηρεσία να καθίσταται διαθέσιμη σε επιλεγμένα campuses το φθινόπωρο. Το GrubHub συνεργάζεται με πάνω από 250 campuses κολλεγίων σε ανά τις ΗΠΑ.

«Αν και τα campuses είναι διαβόητα δύσκολα στην πλοήγηση για τα αυτοκίνητα, ειδικά για παραδόσεις φαγητού, τα ρομπότ της Yandex έχουν εύκολη πρόσβαση σε σημεία τους που τα οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν- στην πράξη απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια όταν εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες» είπε ο Μπράιαν Μάντιγκαν, αντιπρόεδρος corporate and campus partners στη GrubHub.