Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας διάσημος Ολλανδός δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε υποθέσεις ποινικής φύσης, ο οποίος δέχθηκε χθες δολοφονική επίθεση.

Ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις, ο οποίος είχε επανειλημμένα δεχτεί απειλές κατά της ζωής του, τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες χθες Τρίτη το βράδυ στο Άμστερνταμ, καθώς έβγαινε από το στούντιο ενός τοκ σόου στο οποίο είχε προσκληθεί.

«Η επίθεση εναντίον του Πέτερ Ρ. ντε Βρις είναι σοκαριστική και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.

Ο 64χρονος δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής είναι προσωπικότητα γνωστή στην Ολλανδία για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε υποθέσεις εγκλημάτων. Εμφανιζόταν συχνά στον ρόλο εκπροσώπου θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρων-κλειδιών.

«Δίνει μάχη για να παραμείνει στη ζωή», είπε η Φέμκα Χάλσεμα, η δήμαρχος του Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τρεις συλλήψεις

Τρία πρόσωπα έχουν συλληφθεί, δύο ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο και άλλο ένα στο Άμστερνταμ, δήλωσε ο Φρανκ Πάου, ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας και πολυπληθέστερης πόλης της Ολλανδίας, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά πιθανόν βρίσκεται ο δράστης της επίθεσης, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τις συλλήψεις, ούτε για το πιθανό κίνητρο του εγκλήματος.