Εικόνες ολικής καταστροφής άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην Κύπρο, με τέσσερις νεκρούς, 55.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη και δεκάδες σπίτια που καταστράφηκαν, στην επαρχία της Λεμεσού που κατέκαιγε επί δύο 24ωρα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σύμφωνα με τις αρχές, όταν ένας 67χρονος φέρεται να έκαιγε χόρτα στο χωράφι του. Λίγα λεπτά μετά και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα.

Τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στο χωριό Οδού. Εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι, καθώς, μετά την εκκένωση του χωριού παρέμειναν, αλλά βλέποντας τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά, προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο. Δεν τα κατάφεραν και με τα πόδια κατευθύνθηκαν προς την κορυφή του βουνού σε σημείο όπου δεν υπήρχε φλόγα.

Οι σοροί των τεσσάρων θυμάτων Αιγυπτιακής καταγωγής εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 40 μέτρων μεταξύ τους.

Ανυπολόγιστες ζημίες και απόλυτη καταστροφή            

Δεκάδες είναι τα καμένα σπίτια, ενώ στάχτη έγιναν χωράφια και καλλιέργειες.

Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν πολλά χωριά στην Κύπρο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση τις επόμενες ώρες αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Οι αρχές αναμένουν το τελικό πόρισμα, ωστόσο καλούν τους πολίτες να μην καίνε χόρτα και να μην ανάβουν φωτιά σε δάση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την θλίψη του για τις καταστροφές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για βοήθεια με την αποστολή δύο Canadair.