Περισσότεροι από 6.500 στρατιώτες επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες γράφοντας τον επίλογο της επιχείρησης «πόλεμος δίχως τέλος» που ξεκίνησε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο σχεδιασμός που ξεκίνησε από τους τελευταίους μήνες της Προεδρίας Τραμπ ολοκληρώνεται τρεις μήνες ταχύτερα από το χρονικό όριο που είχε τεθεί, από τον Τζο Μπάιντεν. «Οι Αφγανοί πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Τι θέλουν» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ρωσία: Ευκαιρία ανασυγκρότησης για το Ισλαμικό κράτος αυτή η υποχώρηση 

Οι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις παρέδωσαν στον στρατό της κυβέρνησης του Αφγανιστάν την κομβικής σημασίας βάση μαζί με την ευθύνη για την διατήρηση της Ειρήνης στην περιοχή. Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν έρχεται σε μία στιγμή που οι Ταλιμπάν κερδίζουν καθημερινά επαρχίες από την κυβέρνηση της χώρας, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία στην πολιτική ηγεσία.

Παράλληλα, την ανησυχία αυτή φαίνεται πως ασπάζεται και η Ρωσία που υπογραμμίζει πως η άτακτη υποχώρηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δίνει ευκαιρία ανασυγκρότησης στο Ισλαμικό Κράτος. Την δική της ευκαιρία στην περιοχή διεκδικεί με κάθε τρόπο από τους αμερικανούς και η Τουρκία που επιθυμεί να ελέγξει το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. «Το Αφγανιστάν είναι αδελφό κράτος. Θα κάνουμε τα πάντα για την Ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην περιοχή, όπως κάνουμε και τώρα» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν τονίζει πως υπάρχει συμφωνία με την πλευρά των Ταλιμπάν που εξασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή και αποτρέπει την αξιοποίηση των εδαφών της χώρας για τρομοκρατική δράση. Στα εδάφη του Αφγανιστάν θα παραμείνουν μόλις 650 στρατιώτες για την προστασία της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο απόγειο των αμερικανικών επιχειρήσεων στην περιοχή υπήρχαν δυνάμεις που ξεπερνούσαν τους 60.000 άνδρες.