Την υπ’αριθμόν 1 απειλή αποτελεί πλέον η ινδική μετάλλαξη, με τους ειδικούς να ανησυχούν για εξάπλωσή της μέσα στο καλοκαίρι, εξαιτίας του τουρισμού. Μάλιστα δεν αποκλείουν νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσής της.

Μετά τη Βρετανία το ινδικό στέλεχος έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στην Πορτογαλία, ενώ εστίες έχουν εντοπιστεί σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της μετάλλαξης. Για την αποφυγή ενός νέου κύματος απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός των πολιτών.

Επαρκή τα αποθέματα των εμβολίων

Η χώρα μας πάντως έχει αποθέματα εμβολίων ακόμη και για ενισχυτική δόση αν αυτό κριθεί απαραίτητο ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δρόμο για όσους είναι επιφυλακτικοί για τη δεύτερη δόση του εμβολίου με AstraZemeca έδειξε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία αν και είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης, σήμερα έκανε την επαναληπτική με το εμβόλιο της Moderna, όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία.

Η συζήτηση πάντως για συνδυασμό εμβολίων έχει ανοίξει, με τους ειδικούς να αναμένουν τα αποτελέσματα ερευνών.