Σοκάρουν τα όσα αναφέρει ένα νέο βιβλίο για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τη διαχείριση του πρώτου κύματος του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ φερόταν να ήθελε να στείλει  στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, -όπου βρίσκεται και η διαβόητη φυλακή για υπόπτους τρομοκρατίας- Αμερικανούς που είχαν μολυνθεί με covid-19, προκειμένου να βάλει ένα φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας.

Πόσο κοντά έφτασε στην υλοποίηση της ιδέας

Την ιδέα πέταξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια σύσκεψη στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μελετούσαν τρόπους ανάσχεσης της υγειονομικής κρίσης, όπως αναφέρει το βιβλίο με τίτλο “Nighmare Scenario” («Εφιαλτικό Σενάριο»), που πρόκειται να εκδοθεί στις 29 Ιουνίου και περιγράφει τη χαοτική αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στην πανδημία. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Washington Post, Γιασμίν Αμπουταλέμπ και Ντέιμιαν Παλέτα, που υπογράφουν το εν λόγω βιβλίο, ο Τραμπ ρώτησε τους συνεργάτες του: «Δεν έχουμε ένα νησί στην κτήση μας; Τι γίνεται με το Γκουαντάναμο;».

Ήταν η πρώτη φάση της πανδημίας στις ΗΠΑ και ο Τραμπ είπε: «Εισάγουμε αγαθά. Δεν θα εισάγουμε έναν ιό». Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, που δημοσίευσε η Washington Post και το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με περίπου 180 άτομα - ανάμεσά τους ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών Υγείας- συνεργάτες του εμπόδισαν τον Τραμπ να εφαρμόσει την ιδέα αυτή προβάλλοντάς του ως βασικό επιχείρημα την αρνητική εικόνα της μεταφοράς Αμερικανών πολιτών κοντά στη διαβόητη φυλακή. Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που ο Τραμπ πρότεινε ως λύση το Γκουαντάναμο. Όπως αναφέρει ο πρώην αξιωματούχος Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάιλς Τέιλορ, ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου ήθελε να στείλει και μετανάστες στη βάση, αφού προηγουμένως τους χαρακτηρίσει «μαχητές του εχθρού».

Τα παράπονα του Τραμπ για τα τεστ ανίχνευσης

Σε ένα άλλο σημείο του βιβλίου ο Τραμπ εμφανίζεται οργισμένος με τα τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού που μαρτυρούσαν την επιδημιολογική «έκρηξη» τον Μάρτιο του 2020, φοβούμενος ότι μπορεί να του στοίχιζαν την προεδρία. Φέρεται μάλιστα να ούρλιαξε στον τότε υπουργό Υγείας, Άλεξ Αζάρ, ότι «τα τεστ με σκοτώνουν» ρωτώντας ποιος είχε την ιδέα της διενέργειάς τους.

-«Θα χάσω τις εκλογές λόγω των τεστ. Ποιος ηλίθιος έβαλε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει τεστ;».

-«Εεε, εννοείτε τον Τζάρεντ;», απάντησε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στον γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ που ήταν αρμόδιος για τα τεστ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου των δημοσιογράφων της Washington Post για τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ. Ήταν η εποχή που τα κρούσματα αυξάνονταν δραματικά στις ΗΠΑ και πολλοί οπαδοί του πρώην προέδρου εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους στα περιοριστικά μέτρα. Οι συγγραφείς του βιβλίου αναφέρουν ότι τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά του χάους που επικρατούσε στην πρώην κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας: «Σ’ αυτό κατέληξε η απάντηση: ένα τοξικό περιβάλλον, στο οποίο όπου και να στρεφόσουν κάποιος ήταν έτοιμος να σου ξεριζώσει το κεφάλι ή απειλούσε ότι θα σε απολύσει».