Η Γιορτή του Πατέρα, η οποία για φέτος είναι σήμερα, Κυριακή, 20 Ιουνίου, ξεκίνησε να γιορτάζεται πριν από περίπου 110 χρόνια σε μια μικρή πόλη της Αμερικής και γρήγορα πέρασε τα σύνορα.

Η Αμερικανίδα Sorona Smart Dodd εμπνευσμένη από την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας γιορτής της μητέρας το 1910 θέλησε να τιμήσει και τον πατέρα της. Αυτός ήταν και ο πρώτος εορτασμός παγκοσμίως.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Γουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.

Έκτοτε καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της και συνεχίζεται κάθε χρόνο να ακολουθεί τη γιορτή του Μαΐου για τη μητέρα με μία αντίστοιχη γιορτή τον Ιούνιο για τον Πατέρα.

Στην Ευρώπη η μέρα εορτασμού διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στην Ιταλία, Ισπανία, και Πορτογαλία, γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου, ημέρα του Αγίου Ιωσήφ στην Καθολική εκκλησία.

Στη Γερμανία γιορτάζεται την ημέρα της Αναλήψεως και αρχικά συνδεόταν με την οικογενειακή έξοδο στη φύση και τη γιορτή της μπύρας.

Με τη μέρα να είναι αφιερωμένη στον πατέρα, αποδίδεται τιμή για την μεγάλη και σημαντική προσφορά του.

Παρ’ όλα αυτά η αφιερωμένη γιορτή στον Πατέρα είναι λιγότερο δημοφιλής από την γιορτή της μητέρας.

Δίνει αγάπη - Πολλή αγάπη

Ο πατέρας έχει υπομονή και ψυχραιμία. Δεν χάνει τον έλεγχο όταν είναι μαζί με τα παιδιά του. Τα περιβάλλει με την ασπίδα της σιγουριάς του. Αλλά τους δίνει και ελευθερία. Ελευθερία τόση, όση χρειάζεται, ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη.

Δεν λύνει τα προβλήματα των παιδιών του, αλλά τους δείχνει πώς να τα λύνουν μόνα τους.
Ο καλός πατέρας ξέρει ότι η ευτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες, στα μικρά πράγματα, στις στιγμές. Μα πάνω απ’ όλα ο καλός πατέρας ξέρει να συγχωρεί.

Ένας εκ των θεμελιωτών της κοινωνικής ψυχολογίας ο Τζορτζ Χέρμπερτ συνήθιζε να λέει ότι «ένας πατέρας αξίζει περισσότερο από εκατό δασκάλους».