Στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό, από όπου τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να περάσουν παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες για να ζητήσουν άσυλο, θα μεταβεί στις 30 Ιουνίου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αποδέχθηκα την πρόσκληση του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ να τον συνοδεύσω στην επίσημη επίσκεψή του στα νότια σύνορα της χώρας μας», όπου πλέον επικρατεί «αναρχία», ανέφερε χθες ο Τραμπ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς θα πάνε.

Τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού είναι «ζώνη αληθινής καταστροφής», εκεί εκτυλίσσεται η «χειρότερη κρίση» στην ιστορία της χώρας, υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Άμποτ αναμένεται να ανακοινώσει την 30ή Ιουνίου το σχέδιό του για την ανέγερση δικού του τείχος στα νότια σύνορα της πολιτείας του. Δεν είναι σαφές από πού σκοπεύει να αντλήσει χρηματοδότηση για το έργο αυτό.

Τη 12η Ιανουαρίου ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κάνει την τελευταία του επίσκεψη με αυτή την ιδιότητα στα σύνορα στο Τέξας, όπου είχε υπεραμυνθεί της ανέγερσης του τείχους για την αποτροπή της μετανάστευσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μετατρέψει την πάταξη της μετανάστευσης, νόμιμης και παράνομης, σε φάρο της θητείας του και είχε δώσει εντολή να αρχίσουν έργα για την οικοδόμηση τείχους λίγο καιρό μετά τη νίκη του το 2016 κατά μήκος των συνόρων μήκους 3.200 χιλιομέτρων με το Μεξικό.Τα έργα βασικά αποτελούσαν βελτιώσεις και ενισχύσεις δομών που προϋπήρχαν.

Τα σκληρά μέτρα που έλαβε μείωσαν τις ροές των μεταναστών, που όμως αυξήθηκαν ξανά αλματωδώς μετά την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Καταρρίπτονται ρεκόρ συλλήψεων κάθε μήνα από τον Μάρτιο.

Τον Μάιο τέθηκαν υπό κράτηση κάπου 180.000 παράτυποι μετανάστες διότι πέρασαν τα σύνορα παράνομα, αριθμός άνευ προηγουμένου εδώ και 15 χρόνια, κάτι που αύξησε ακόμη περισσότερο την πίεση για τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι υποβαθμίζει την «κρίση» στα σύνορα.

Ο Τραμπ, παρότι έχει πρακτικά εξοστρακιστεί από τους κυριότερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και περνάει τον περισσότερο καιρό κλεισμένος στο ιδιόκτητο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, διατηρεί ακόμη μεγάλη επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και με σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις του μοιράζει επαίνους ή επικρίσεις. Αφήνει τακτικά να εννοηθεί πως ενδέχεται να διεκδικήσει νέα θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024.