Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία απίστευτη κίνηση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς σχεδόν έκανε χειροφίλημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ προχώρησε και σε αναδίπλωση για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, 18 μήνες μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών και αφού έχουν μεσολαβήσει εκρηκτικές στιγμές μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επαφές τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Τετ α τετ Ερντογάν-Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Το ραντεβού θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (17.00) και για πρώτη φορά θα μιλήσουν χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει πολύ συχνά, «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα». Η Αθήνα δεν καλλιεργεί κλίμα υψηλών προσδοκιών για τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Ένα μοιάζει να είναι το βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου: «Να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι». Κανείς δεν θέλει να ζήσει ξανά ένα καλοκαίρι έντασης με την Άγκυρα, καθώς απαιτείται ηρεμία και στα νερά του Αιγαίου για να στεφθεί με επιτυχία το στοίχημα του τουρισμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας.