Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Κίνα για τη διερεύνηση της προέλευσης του κοροναϊού, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ζητά διαφάνεια από το Πεκίνο.

Οι G7 ετοιμάζουν «πιέσεις»

Το θέμα της προέλευσης του κορονοϊού αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί στο «τραπέζι» των G7, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 11-13 Ιουνίου στη Βρετανία.

Επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε, το Blommberg αναφέρει ότι ηγέτες των χωρών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) αναμένεται να τεθούν υπέρ της εκ νέου άσκησης πίεσης για την πραγματοποίηση «διαφανούς» έρευνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες θα ζητήσουν πρόοδο στην έρευνα του ΠΟΥ, η οποία να βασίζεται σε στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός προήλθε από κάποιο ζωο και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, ενώ την περίπτωση να έχει διαρρεύσει από το εργαστήριο της Γουχάν τη θεωρεί απίθανη.

Ωστόσο το συνάριο της διαρροής και του ατυχήματος από εργαστήριο έχει επανέλθει με τον Μπάιντεν να ζητά έρευνα για το θέμα.