«Καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», διεμήνυσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο κόμμα του (ΑΚΡ), λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα θέσει το θέμα των προκλήσεων της Άγκυρας στον Τούρκο πρόεδρο.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην ατζέντα μας. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση. Επ’ ευκαιρία της Συνόδου θα συναντηθούμε κυρίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν. Θα έχουμε συναντήσεις με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, κι αν το επιτρέπει ο χρόνος και με άλλους συμμετέχοντες» ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ, ο Ερντογάν.

«Το μόνο που περιμένουμε από τα μέλη της Συμμαχίας, σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι να δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και στις ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Στους ομολόγους μας θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας στα ζητήματα αυτά» σημείωσε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

«Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της» συμπλήρωσε ο Ενρτογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της θαλάσσιας βλέννας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, δηλώνοντας πως η Τουρκία θα καθαρίσει όλη τη θάλασσα, ανακηρύσσοντάς την προστατευόμενη περιοχή και αξιοποιώντας προηγμένη τεχνολογία.