Το γύρο του κόσμου έκανε η γέννηση της Λίλιμπετ-Νταϊάνα Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ, του δεύτερου παιδιού του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν, που γέμισε χαρά το οικογενειακό της περιβάλλον, θέτοντας τέλος στην αγωνία για το όνομά της και δημιουργώντας ελπίδες για την ευεργετική επίδραση που οι ειδήμονες πιστεύουν ότι θα έχει στις σχέσεις των γονιών της με το παλάτι του Μπάκινγχαμ και τους εκεί συγγενείς της.

Το όνομα της Λίλιμπετ αποτελεί χαϊδευτική αναφορά στην προγιαγιά της βασίλισσα Ελισάβετ: αυτό το όνομα χρησιμοποιούσε όσο ήταν η ίδια παιδί και υπέγραφε τα γράμματα στους συγγενείς της και με αυτό την προσφωνούσε ο εκλιπών σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, ενώ το Νταϊάνα, ένας φόρος τιμής στην αδικοχαμένη γιαγιά της, μητέρα του Χάρι. Για πολλούς, η επιλογή του ονόματος είναι μια ξεκάθαρη κίνηση καλής θέλησης για συμφιλίωση εκ μέρους του ζευγαριού.

Ο γνώστης των βασιλικών θεμάτων Φιλ Ντάμπιερ δήλωσε στη «Sun»: «Το Λίλιμπετ είναι ένα τόσο προσωπικό όνομα για τη βασίλισσα Ελισάβετ, που ελπίζεις να έκανε χαρούμενο το παλάτι. Μάλλον Χάρι και Μέγκαν συνειδητοποίησαν πως το παράκαναν με την κριτική τους και τις “βόμβες” που πέταξαν, ακόμα και για ρατσισμό, προκαλώντας βαθιά πληγή στη βασιλική οικογένεια. Ίσως προσπαθούν να αναιρέσουν κάποια από τη ζημιά που έχουν προκαλέσει».

«Η γέννηση της Λίλιμπετ είναι η αυγή μιας εποχής συμφιλίωσης» υποστηρίζει και ο Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς. Για πολλούς η γέννησή της έπιασε εξαπίνης το παλάτι που έμαθε το γεγονός από τα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που δεν θα γινόταν αν η δούκισσα του Σάσεξ γεννούσε στη Βρετανία. Η 39χρονη Μέγκαν γέννησε στις 11:40 τοπική ώρα την Παρασκευή, σε ένα νοσοκομείο του 1888 που λειτουργεί ως ΜΚΟ, φιλοξενώντας 2.400 γέννες το χρόνο, με την κάθε γέννα να κοστίζει 20.000 λίρες. Σύμφωνα με πηγές, οι αξιωματούχοι του Μπάκινγχαμ δεν γνώριζαν για τη γέννηση της Λίλιμπετ-Νταϊάνα και το ανακάλυψαν στις 5 μ.μ. μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως αναφέρουν οι «Times», η βασίλισσα Ελισάβετ γνώριζε ότι το 11ο δισέγγονό της θα έπαιρνε το όνομά της, αλλά δεν είναι γνωστό εάν η μονάρχης γνώριζε ότι η δούκισσα είχε γεννήσει πριν το μάθει το κοινό.

Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση μετά την ανακοίνωση από τους Χάρι - Μέγκαν ήρθε η ανακοίνωση του παλατιού, στις 6:34 μ.μ. Σύμφωνα με την «Daily Mail», οι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν πως το μωρό γεννήθηκε έως ότου βγήκε η ανακοίνωση στα social media.

Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τη βασίλισσα, τον παππού Κάρολο και τους θείους της να της απευθύνουν τις θερμότερες ευχές τους, ενώ τα βρετανικά Μέσα άρχισαν το… πάρτι των συγκρίσεων, ξεκινώντας από το βάρος των βασιλικών μωρών, μέχρι και τη ζωή που θα ζήσουν. Η μικρή ζύγιζε σχεδόν 3,5 κιλά, όσο και ο αδελφός της, Άρτσι, μισό κιλό λιγότερο από τα μωρά των Κέιμπριτζ, Γουίλιαμ και Κέιτ, που γεννήθηκαν περίπου 4 κιλά.

Η Λίλιμπετ και ο αδελφός της θα μεγαλώσουν κάνοντας παρέα με τα παιδιά του Ορλάντο Μπλουμ, της Σερένα Γουίλιαμς και της Μίσα Νούνους και άλλων χολιγουντιανών σταρ στο ηλιόλουστο περιβάλλον της Καλιφόρνιας, σε αντίθεση με το προστατευμένο περιβάλλον του Μπάκινγχαμ όπου παίζουν τα ξαδέλφια τους, Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις. Αυτό επίσης σημαίνει πως η μικρή όπως και ο αδελφός της θα έχουν διπλή υπηκοότητα και την 7η και την 8η θέση στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time