Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid. Πρόκειται για έγγραφο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή, που θα επιστρέψει την ελεύθερη κυκλοφορίας των πολιτών της «γηραιάς ηπείρου» στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Σήμερα, οι ευρωβουλευτές επέστρεψαν στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να ψηφίσουν για το πολυσυζητημένο ψηφιακό πιστοποιητικό. Η ολομέλεια άρχισε στις 9 το πρωί (ώρα κεντρικής Ευρώπης) και μόλις το 1/3 των ευρωβουλευτών βρέθηκε με φυσική παρουσία.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζήτηση με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς για τις τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Διαδικτυακή πύλη

Ο Επίτροπος Ρέιντερς τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη - μέλη ώστε να συνδεθούν με μια διαδικτυακή πύλη όπου θα γίνεται εύκολα η επαλήθευση της γνησιότητας του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Κομισιόν προσφέρει 100 εκατ. ευρώ στους 27 για την αγορά τεστ αντιγόνων που θα χρησιμοποιούνται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και σε όσους διασχίζουν συχνά τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Τέλος, ο κ. Ρέιντερς είπε ότι  «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών -μελών την προμήθεια ακόμα 400.000 τεστ αντιγόνων, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές».

Σε στάδιο τεχνικών δοκιμών

Υπενθυμίζεται ότι κάποια κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Κροατία και η Βουλγαρία εκδίδουν ήδη πιστοποιητικό, ωστόσο οι περισσότερες χώρες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των τεχνικών δοκιμών.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται από τις υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών, θα αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν ελεύθερα.