Ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια οι δόσεις των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Πρακτορείο, τουλάχιστον 2.019.696.022 δόσεις εμβολίου κατά του κοροναϊού έχουν χορηγηθεί σε 215 χώρες ή εδάφη, από τον Δεκέμβριο, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες ανοσοποίησης.

 Αν και η  δισεκατομμυριοστή δόση χορηγήθηκε σε πέντε μήνες, στις 24 Απριλίου, χρειάστηκε λιγότερο από ενάμισι μήνας για να διπλασιαστεί ο αριθμός των εμβολίων.

 Στην κορυφή των εμβολιασμών το Ισραήλ

 Εκτός των πολύ μικρών χωρών, το Ισραήλ παραμένει η χώρα της οποίας η εμβολιαστική εκστρατεία είναι η πλέον προχωρημένη. Σχεδόν έξι στους δέκα Ισραηλινούς έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

 Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως ο Καναδάς (59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), το Ηνωμένο Βασίλειο (58,3%), η Χιλή (56,6%) και οι ΗΠΑ (51%).

 Σε απόλυτους αριθμούς, είναι η Κίνα (704,8 εκατ.) και οι ΗΠΑ (296,9 εκατ.) που κυριαρχούν, μπροστά από την Ινδία (221 εκατ.). Αυτές οι τρεις χώρες συγκεντρώνουν 6 στις 10 δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.

 Στην ΕΕ, έχουν χορηγηθεί 254,98 εκατ. δόσεις στο 39% του πληθυσμού. Μακράν πίσω από τη Μάλτα (72,4%), πρωταθλήτρια των 27, οι πολυπληθέστερες χώρες κυμαίνονται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Γερμανία (43,6%), Ιταλία (40%), Γαλλία και Ισπανία (39,4%).

 Η Κίνα έχει επιταχύνει ρυθμούς

 Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, εξαιρώντας τις χώρες με λιγότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, η Κίνα έχει εμβολιάσει με τους ταχύτερους ρυθμούς, χορηγώντας κάθε ημέρα δόσεις στο 1,37% του πληθυσμού της. Ακολουθούν το Μπαχρέιν (1,15%) και η Ουρουγουάη (0,99%).

 Στην ΕΕ, η Γερμανία (0,93%) κινείται πιο γρήγορα από την Ιταλία (0,81%), τη Γαλλία (0,80%) και την Ισπανία (0,71%).

 Οι εκστρατείες στην Ιαπωνία (0,47%), τη Βραζιλία (0,29%), τη Ρωσία (0,22%) και την Ινδία (0,19%) είναι αυτές που κινούνται με βραδύτερο ρυθμό.

 Άνιση πρόσβαση σε εμβόλια

 Ωστόσο, προβληματική παραμένει η προσβασιμότητα του εμβολίου. Όπως διαπιστώνεται τα εμβόλια διατίθενται σε χώρες με «αυξημένο εισόδημα» όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, που φιλοξενούν το 16% της ανθρωπότητας αλλά συγκεντρώνουν το 37% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Στις χώρες «χαμηλού εισοδήματος» έχει διατεθεί το 0,3% των δόσεων.

 Σε όλο τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί 26 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποκρύπτει σημαντικές διαφορές: 2,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους στην Αφρική, συγκριτικά με 87 στις ΗΠΑ/Καναδά και 47 στην Ευρώπη.

 Μόνο έξι χώρες στον κόσμο δεν εμβολιάζουν ακόμα: τέσσερις στην Αφρική (Τανζανία, Τσαντ, Μπουρούντι, Ερυθραία), μία στην Ασία (Βόρεια Κορέα) και μία στην Καραϊβική (Αϊτή).

 Το AstraZeneca προηγείται στη γεωγραφική διανομή

 Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι αυτό που έχει διανεμηθεί περισσότερο σε όλο τον κόσμο: χορηγείται σε πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών και εδαφών όπου διενεργούνται εμβολιασμοί (τουλάχιστον 170 από 215).

 Ξεπερνά αυτό των Pfizer/BioNTech (τουλάχιστον 97 χώρες και εδάφη), της Moderna (τουλάχιστον 46), της Sinopharm (τουλάχιστον 45), το Sputnik V (τουλάχιστον 40) και το σκεύασμα της Johnson & Johnson (τουλάχιστον 29).

 Το σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόδης χορηγείται εξίσου σε χώρες πλούσιες και φτωχές, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax, του οποίου είναι ο βασικός προμηθευτής, ενώ τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, των οποίων η συντήρηση είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες.

 Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και τα κινεζικά εμβόλια που ανέπτυξαν η Sinopharm και η Sinovac χορηγούνται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.