Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου, έκρινε η υπηρεσία δημόσιας Υγείας του Καναδά, η οποία έτσι υιοθετεί διαφορετική στάση από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όσοι έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου mRNA (Pfizer, Moderna) θα πρέπει να λαμβάνουν το ίδιο εμβόλιο ως δεύτερη δόση όταν αυτό είναι εφικτό.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να λάβουν εμβόλιο mRNA άλλης εταιρείας (Moderna, Pfizer) ή το εμβόλιο της AstraZeneca που βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία.

Ομοίως, όσοι έλαβαν το εμβόλιο της Astra ως πρώτη δόση μπορούν να λάβουν ως δεύτερη δόση είτε το ίδιο εμβόλιο είτε εμβόλιο mRNA.

Η απόφαση για την «ανάμειξη»

Επιπλέον, η επιτροπή έκρινε «ηθικά δικαιολογημένη» την αντικατάσταση του εμβολίου της Astra με άλλο σκεύασμα, λόγω του κινδύνου σπάνιων αιματολογικών επιπλοκών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής, η απόφαση για «ανάμειξη» των εμβολίων βασίστηκε σε δεδομένα από τη Βρετανία, την Ισπανία, και τη Γερμανία, τα οποία δείχνουν ότι η πρακτική είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων «δεν είναι καινούργια ιδέα» και έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στην περίπτωση της γρίπης, της ηπατίτιδας Α και άλλων ασθενειών, επισημαίνει η επιτροπή.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, ήδη συνιστούν την αντικατάσταση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Astra με διαφορετικό προϊόν, τουλάχιστον στους νέους.

Στις ΗΠΑ αντίθετα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν συνιστούν τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί κατά λάθος θα πρέπει να δηλώνεται στο αμερικανικό σύστημα αναφοράς παρενεργειών.