Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε προκλητικές δηλώσεις στην Κομοτηνή περί «τουρκικής» μειονότητας και «ανθρώπινα δικαιώματα», οι τουρκικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης κρατούσαν παράνομα στις φυλακές του αεροδρομίου επί 43 ώρες μία Ελληνίδα πανεπιστημιακό και το 15χρονο γιο της…

Πρόκειται για τη Θεσσαλονικιά συγγραφέα, με ειδίκευση στον ποντιακό πολιτισμό, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία την περασμένη Παρασκευή ταξίδεψε αεροπορικώς από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να έχει σειρά επαφών με Τούρκους πανεπιστημιακούς. Μαζί της ήταν και ο ανήλικος γιος της, ηλικίας 15 ετών.

Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οι επιβάτες πήγαν για έλεγχο διαβατηρίων, η κ. Ευσταθιάδου μαζί με το γιο της συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή του αεροδρομίου. Η κ. Ευσταθιάδου ζήτησε να μάθει τους λόγους της σύλληψής τους… Οι Τούρκοι αστυνομικοί της είπαν ότι έχουν αυτές τις εντολές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών! Μάλιστα ήθελαν να βάλουν το 15χρονο μόνο του στα ανδρικά κρατητήρια, γεγονός που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας της σθεναρής αντίδρασης της μητέρας του… Μάνα και γιος κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο επί 43 ώρες, κάτω από άθλιες συνθήκες και τελικά απελάθηκαν, χωρίς να τους δοθεί η παραμικρή εξήγηση, και έφτασαν καταταλαιπωρημένοι στην Αθήνα τα μεσάνυχτα.

«Δεν μπορούσαμε να πάρουμε ένα γάλα»

Η κ. Ευσταθιάδου αναφέρει ότι την ενημέρωσαν ότι της έχει απαγορευθεί πλέον η είσοδος στη χώρα (τελευταία φορά πήγε στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020) και κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen. «Δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίσεις, ανακρίσεις ειρωνικές δίχως τέλος. Κατάσχεση προσωπικών ειδών και τηλεφώνου. Σε κρατητήρια χωρίς παράθυρα, χωρίς “προαυλισμό”, μέσα σε τριπλές κλειδωμένες πόρτες ασφαλείας. Ο κάθε κρατούμενος είχε δικαίωμα να παραγγείλει τσιγάρα από τους υπαλλήλους κι εμείς δεν μπορούσαμε επί πληρωμή να πάρουμε ένα γάλα, ένα κουλούρι», αναφέρει. Στην ανάρτησή της στο Facebook, η κ. Ευσταθιάδου αναφέρει ακόμη ότι έμαθε από τον πατέρα της να αγαπά την Τραπεζούντα, περιοχή που επισκέπτεται συχνά για διακοπές με την οικογένειά της. «Το ότι μια χώρα θεωρεί μια γυναίκα ερευνήτρια επικίνδυνη για την ασφάλειά της μόνο ένα ελαφρά ειρωνικό μειδίαμα μου προκαλεί, ενθυμούμενη την ποντιακή παράδοση: “Γυναίκικον ο πόλεμον, γυναίκικον τ’ ασκέρι;”».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time