Σε μόνιμη αεροπορική βάση στην οποία θα εγκατασταθούν τα τουρκικά μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μετατραπεί το στρατιωτικό παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, στο οποίο μάλιστα θα δοθεί νέο όνομα. Η βάση θα εγκαινιαστεί από τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα και το CNNTürk, η νέα βάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, θα λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στις εκδηλώσεις για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η απόφαση της Τουρκίας για ίδρυση βάσης με μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κύπρο λήφθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη, πριν δύο χρόνια.

Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι άρχισαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο πριν δύο χρόνια και πρέπει να ανανεωθούν οι υπάρχουσες δομές της βάσης, να αναγερθούν χώροι αποθήκευσης, όπως οπλοστάσιο και οπλικών συστημάτων και να εγκατασταθεί κέντρο συντήρησης και επιδιόρθωσης, ώστε να γίνει μόνιμη βάση των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το σενάριο για τα F-16

Επειδή το σύστημα χειρισμού των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι κινητό, δεν χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν ότι το Λευκόνοικο, που ανεγέρθηκε ως αεροδρόμιο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ για να μπορούν να προσγειώνονται τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μετά το 1974, θα μπορούσε να μετατραπεί συντόμως σε βάση των F-16 με κάποιες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.