Την έντονη ανησυχία της για τον γιο της, Ρομάν, που συνελήφθη στο Μινσκ από τις Αρχές τη Λευκορωσίας, εξέφρασε η Ναταλία Προτάσεβιτς με δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το ABC News.

«Δεν έχω κοιμηθεί από τότε που συνελήφθη ο γιος μου. Παρακαλώ τη διεθνή κοινότητα να τον σώσει. Ο Ρομάν είναι αγωνιστής της δικαιοσύνης», υποστήριξε μεταξύ άλλων στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του πατέρα του Προτάσεβιτς, που υποστήριξε ότι ο 26χρονος γιος του πιθανότατα έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, να έχει υποστεί βασανιστήρια βλέποντας τους μώλωπες στο πρόσωπό του.

«Με τα δάκρυα της μάνας»

Στο αμερικανικό δίκτυο «ABC News» η Ναταλία Προτάσεβιτς είπε, εμφανώς αναστατωμένη: «Καλώ ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να σώσει τον γιο μου. Ζητώ απ' όλο τον κόσμο, ζητώ με τα δάκρυα μιας μάνας, με την καρδιά μιας μάνας, ακούστε με σας παρακαλώ, σώσε τον. Θα τον σκοτώσουν».

Για το επίμαχο βίντεο, που φαίνεται το πρόσωπο του 26χρονου δημοσιογράφου του να είναι καλυμμένο με πούδρα για να κρύψει μώλωπες από ξυλοδαρμό, η μητέρα του Ρομάν υποστήριξε ότι «η μύτη του είναι σπασμένη και τα δόντια του μπορεί να έχουν δεχτεί χτυπήματα». Μάλιστα εξέφρασε τους φόβους της για το ενδεχόμενο στραγγαλισμού.

«Ασφυκτική πίεση»

«Ξέρω πώς φαίνεται το παιδί μου, ξέρω τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Και αυτό που τον ανάγκασαν να πει, ότι δεν του έχουν ασκήσει βία, αυτό είναι απόλυτο ψέμα. Ότι είπε, ήταν ύστερα υπό ασφυκτική πίεση», είπε στη συνέχεια με νόημα η Ναταλία Προτασέβιτς και αναρωτήθηκε: «Τον κατηγορούν για τρομοκρατία. Ποια τρομοκρατία;».

Αναφερόμενη στον αγώνα του γιου της και τις εκλογές του Αυγούστου του 2020, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, η μητέρα του δημοσιογράφου υποστήριξε: «Απλά έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο - όχι μόνο στο λαό της Λευκορωσίας - αλλά σε όλο τον κόσμο-τι συμβαίνει, την αδικία αυτών των εκλογών».