Νέα μέτρα στήριξης ύψους 40 δισ. ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Το ποσό έχει ήδη συμπεριληφθεί στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης και αναμένεται να οδηγήσει το έλλειμμα στο 11,8% από 9,5% που είχε διαμορφωθεί το 2020.

Ποιοι τομείς θα στηριχτούν

Το δημόσιο χρέος της χώρας, το δεύτερο μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 159,8%, στο υψηλότερο σημείο της μεταπολεμικής περιόδου. Συνολικά η ιταλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 200 δισ. ευρώ για την διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας -συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών μέτρων που ενέκρινε.

Στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τα κονδύλια που εγκρίθηκαν θα βοηθήσουν ανθρώπους που υπέστησαν οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας κοροναϊού και επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές επί τουλάχιστον 4 μήνες. Για τον τομέα του τουρισμού θα διατεθούν 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προστίθενται στο 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ που η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει.

Συνολικά, για την αρωγή των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που μείωσαν ή και μηδένισαν τον τζίρο τους εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε να διαθέσει στην φάση αυτή 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπονται αρωγές ύψους 737 εκατομμυρίων ευρώ για τους εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι έχασαν την δουλειά τους. Μέχρι τις 30 Ιουνίου «παγώνουν» οι πληρωμές προστίμων και φόρων, ενώ οι ιταλικοί δήμοι θα μειώσουν για φέτος και το ύψος του τέλους απορριμμάτων.