Η Τουρκία -άλλοτε ευθέως και άλλοτε μέσω της ισλαμικής τρομοκρατίας- επιχειρεί την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου: κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, άνοδος του Ισλαμικού Κράτος (ISIS) στη Συρία και το Ιράκ, άνοδος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο, εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, σύγκρουση του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία (Ναγκόρνο Καραμπάχ), κατοχή του βόρειου τμήματος της Συρίας, εισβολές στην περιοχή του Κουρδιστάν σε Ιράκ και Συρία…

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς φιλοδοξεί να ανακηρυχθεί σύγχρονος χαλίφης όλου του μουσουλμανικού κόσμου. Μετά, άλλωστε, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο ίδιος είχε διαμηνύσει ότι ακολουθεί η Ιερουσαλήμ και η κλιμάκωση της έντασης από τους Παλαιστίνιους ήρθε μετά το κάλεσμά του μέσα από την Αγία Σοφία για «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ» από τους «τυράννους» Ισραηλινούς!

Ενόψει αυτών, καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Παλαιστίνη είναι ότι η τελευταία όχι μόνο παραμένει διαχρονικά αναξιόπιστη και μη συνεννοήσιμη, αλλά ιδίως υπό την παρούσα ηγεσία της (Χαμάς) έχει τεθεί υπό την πλήρη επιρροή και καθοδήγηση της Τουρκίας. Ενδεικτικό είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει να κάνει δημοκρατικές εκλογές 15 χρόνια και κυβερνάται από τυραννικά καθεστώτα.

Για τις σχέσεις της Χαμάς με την Τουρκία, χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη του Suheib Yousef, γιου ενός εκ των ιδρυτών της Χαμάς, ο οποίος αναφέρεται σε αυτή ως «διεφθαρμένη τρομοκρατική οργάνωση», δηλώνοντας επιπλέον τα εξής: «Όταν ζούσα στην Τουρκία, σοκαρίστηκα από τη συμπεριφορά των μελών της Χαμάς. Έτρωγαν στα καλύτερα εστιατόρια, όπου ένα γεύμα κοστίζει 200 δολάρια, ενώ μια οικογένεια στη Γάζα ζει με 100 δολάρια το μήνα» (2 Ιουλίου 2019, Channel 12 News).

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η ευημερία του παλαιστινιακού λαού προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα την απελευθέρωσή του από τους τρομοκράτες της Χαμάς, και εν γένει από τον έλεγχο της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει την καταπίεσή του, όπως και όλου του αραβικού κόσμου, όπως αυτό συνέβαινε την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όσοι στέκονται αλληλέγγυοι στα ανθρώπινα δικαιώματα αμιγώς των Παλαιστινίων, τη στιγμή που το Ισραήλ δέχεται επίθεση από το εξτρεμιστικό Ισλάμ, γίνονται μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Είναι πανθομολογούμενο ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει προβλήματα αλλά έχετε δει πως μεταχειρίζεται η Χαμάς τους αντιφρονούντες στη Γάζα; Όπως οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν, τους κατηγορεί αναπόδεικτα για πράκτορες του Ισραήλ και τους βασανίζει για παραδειγματισμό, ενώ πολλές φορές δολοφονεί τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Για την καταπίεση των ίδιων των Παλαιστινίων από τη Χαμάς, κανείς δεν θα μπορούσε να τα πει καλύτερα από το Mosab Hassan Yousef (μεγαλύτερο αδερφό του Suheib Yousef στον οποίο αναφέρθηκα παραπάνω), ο οποίος, απευθυνόμενος στην οργάνωση ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλει τα εξής: «Απαγάγετε Παλαιστίνιους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τους βασανίζετε στις φυλακές σας. Βασανίζετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους... Το μαρτύριο του παλαιστινιακού λαού είναι αποτέλεσμα των ιδιοτελών πολιτικών σας συμφερόντων. Είστε ο μεγαλύτερος εχθρός του παλαιστινιακού λαού. Ανεμίζετε τις φλόγες της σύγκρουσης με το Ισραήλ για να διατηρήσετε την κατάχρηση της εξουσίας... Παραπλανείτε τη διεθνή κοινότητα και την παλαιστινιακή κοινωνία, ώστε να πιστέψουν ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τα προβλήματα που εσείς δημιουργείτε» (25 Σεπτεμβρίου 2017).

Εντύπωση λοιπόν προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι αλληλέγγυοι ανθρωπιστές δεν αγωνιούν εξίσου για τη βάναυση καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από την τυραννική Χαμάς, ενώ συγχρόνως δεν λένε τίποτα για το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού σε διοργάνωση ελεύθερων εκλογών.

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, το Ισραήλ παραμένει σήμερα το μόνο σοβαρό οργανωμένο Κράτος στη Μέση Ανατολή και συγχρόνως ο μόνος σοβαρός και αξιόπιστος σύμμαχός μας απέναντι στον ανεξέλεγκτο τουρκικό επεκτατισμό. Ο στρατηγικός αμυντικός, ενεργειακός και εμπορικός άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αποτελεί όχι απλώς την καλύτερη αλλά τη μόνη πραγματική εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Με πιο απλά λόγια, από τη μία έχουμε μία σύμμαχο, δημοκρατική, δυτική χώρα κι από την άλλη πολέμαρχους, τζιχαντιστές, τρομοκράτες και μαφιόζους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς οι Έλληνες, όπως και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ. Να αναδείξουμε το ρόλο της Τουρκίας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Να καταδικάσουμε την τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται. Να ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
IMG_7383
Ο Βενιαμίν Μπατής είναι Δικηγόρος – LLM Διεθνών Σπουδών, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών