Να εμφανισθεί ως προστάτης των Παλαιστινίων και ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου επιχειρεί ο Ερντογάν, χωρίς να διστάζει να εντάξει στο σχέδιό του και την Αγιά Σοφία.
Χιλιάδες μουσουλμάνοι κατακλύζουν την Αγία Σοφία, το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ο Σουλτάνος μετέτρεψε σε τζαμί για να προσευχηθούν για το Μπαϊράμι. Είναι η πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια που γίνεται προσευχή για το Μπαϊράμι στην Αγία Σοφία.

Με το σπαθί στο χέρι μέσα από την Αγία Σοφία, ο θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας βρίσκει την ευκαιρία και πάλι για πολεμικές κορώνες με στόχο το Ισραήλ. «Μεγάλη Αναταραχή υπέροχη κατάσταση» είχε πει ο Μάο και φαίνεται πως η αναταραχή σε Ισραήλ και Γάζα θεωρούνται ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία από τον Σουλτάνο που θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, θυμήθηκε και πάλι να στρέψει τα πυρά του προς την Ελλάδα. «Όσοι αποκαλούν την Τουρκία ‘επεκτατική’ πρέπει να δουν τον χάρτη μεταξύ 1821 και 2020. Ποιος είναι επεκτατικός;».

Με την Άγκυρα να βγάζει τον στόλο της στο Αιγαίο στα τέλη Μαΐου για την άσκηση «Ντενίζ Γκορντού», η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ακόμη ταξίδι Τσαβούσογλου στην Αθήνα μετά από την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας.