Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρώην εκλεγμένων αξιωματούχων, ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν μια επιστολή αυτή την εβδομάδα απειλώντας να σχηματίσουν τρίτο κόμμα, εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κάνει ορισμένες αλλαγές, σύμφωνα με έναν οργανωτή της προσπάθειας.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος skai.gr, η δήλωση αναμένεται να στοχεύσει στον στραγγαλισμό των Ρεπουμπλικανών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο οι υπογράφοντες την επιστολή θεωρούν αδίστακτο, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας. «Οταν στη δημοκρατία μας προκύπτουν δυνάμεις συνωμοσίας, διχοτόμησης και δεσποτισμού, είναι πατριωτικό καθήκον των πολιτών να ενεργούν συλλογικά για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», αναφέρει το προοίμιο της πλήρους δήλωσης, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Η προσπάθεια έρχεται σε μία στιγμή που οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών της Βουλής αναμενόταν χθες Τετάρτη να εκδιώξουν την βουλευτή Λιζ Τσένεϊ  από το Γουαϊόμινγκ από τις τάξεις τους λόγω της ειλικρινούς κριτικής της για τα ψέματα του κ. Tραμπ σχετικά με τις εκλογές.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Μάιλς Τέιλορ (Miles Taylor), οργανωτής της προσπάθειας και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας της εποχής του Τραμπ, ο οποίος έγραψε ανώνυμα ένα βιβλίο που καταδίκασε την κυβέρνηση του Τραμπ. Τον Οκτώβριο, ο κ. Τέιλορ ομολόγησε ότι ήταν συγγραφέας τόσο του βιβλίου όσο και ενός άρθρου γνώμης στη «New York Times» το 2018.

«Αυτό που λέμε είναι ότι μια ομάδα από περισσότερους από 100 εξέχοντες Ρεπουμπλικανούς πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει γίνει τόσο τρομερή με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που είναι πλέον καιρός να σκεφτούμε σοβαρά αν μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η μόνη επιλογή», είπε.

Ο κατάλογος των ατόμων που υπογράφουν τη δήλωση περιλαμβάνει πρώην αξιωματούχους τόσο σε πολιτειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο που κάποτε ήταν κυβερνήτες, μέλη του Κογκρέσου, πρέσβεις, υπουργοί, πολιτειακοί βουλευτές και πρόεδροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε ο κ. Τέιλορ, που αρνήθηκε όμως να κατονομάσει τους υπογράφοντες.

Το «Reuters» ανέφερε νωρίτερα ότι οι πρώην κυβερνήτες Τομ Ριτζ (Tom Ridge) της Πενσυλβάνιας και Κριστίν Τοντ Γουίτμαν (Christine Todd Whitman) της Νέας Ιερσέης θα το υπογράψουν, όπως και η πρώην υπουργός Μεταφορών Μέρι Πίτερς (Mary E. Peters) και οι πρώην βουλευτές Τσάρλι Ντεντ (Charlie Dent) της Πενσυλβάνιας, Μπάρμπαρα Κόμστοκ (Barbara Comstock) της Βιρτζίνια, Ρέιντ Ρίμπλ (Reid Ribble) του Γουισκόνσιν και Mίκι Εντουαρντς (Mickey Edwards) της Οκλαχόμα.

Ο κ. Τέιλορ αρνήθηκε την Τρίτη να αποκαλύψει τις συγκεκριμένες αλλαγές που ο συνασπισμός σχεδιάζει να απαιτήσει από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην ανακοίνωσή του.

«Είμαι ακόμα Ρεπουμπλικανός, αλλά δεν θέλω να εμπλακώ άλλο εξαιτίας του γεγονότος ότι το κόμμα έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια και τη λογική», είπε ο κ. Τέιλορ. «Είμαι ένας από αυτούς στην ομάδα που αισθάνεται πολύ έντονα ότι αν δεν μπορούμε να πάρουμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πίσω σε ένα λογικό κόμμα που υποστηρίζει ελεύθερα μυαλά, ελεύθερες αγορές και ελεύθερους ανθρώπους, είμαι εκτός και πολλοί άνθρωποι έρχονται μαζί μου».