Η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που πυροδοτήθηκε μετά από εβδομάδες εντάσεων στην Ιερουσαλήμ, κλιμακώθηκε καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ενώ οι μαχητές έπληξαν το Ισραήλ με ρουκέτες.
Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ανέλθει στους 35 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 10 παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε ότι έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Τι συμβαίνει σε Ισραήλ και Παλαιστίνη;

Η Ιερουσαλήμ γνωρίζει τη χειρότερη αναταραχή εδώ και χρόνια, με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές τραυματίες σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά από μάχες μεταξύ μαχητών και Ισραήλ, η βία έχει αυξηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και αραβικές κοινότητες του Ισραήλ πραγματοποιούν διαδηλώσεις.

Τι προκάλεσε την έκρηξη της βίας;

Όπως αναφέρει η «Guardian», όλα σχετίζονται με την στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ και την ολοένα και βαθύτερη επιρροή της στην παλαιστινιακή ζωή. Η επί μακρόν αυξανόμενη οργή ξέσπασε μετά από μια σειρά από γεγονότα που συνέκλιναν ταυτόχρονα, φτάνοντας σε ένα κρεσέντο τη Δευτέρα.

Ποιο το φόντο αυτών των εκδηλώσεων;

Στον απόηχο των μέτρων που έλαβαν η κυβέρνηση Τραμπ και το Ισραήλ για την ενίσχυση του ελέγχου της χώρας επί των παλαιστινιακών εδαφών, η ελπίδα για επίλυση της κρίσης -που μετρά ήδη δεκαετίες- βρίσκεται στο ναδίρ.
Η απόφαση του Μαχμούντ Αμπάς, του 85χρονου ηγέτη της μη δημοφιλούς ημι-αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής, να αναβάλει τις προγραμματισμένες εκλογές ενέτεινε την απογοήτευση στους Παλαιστινίους, των οποίων η τελευταία κοινοβουλευτική ψηφοφορία ήταν το 2006.
Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές εκλογές τον Μάρτιο ενίσχυσαν περαιτέρω την ακροδεξιά στο Ισραήλ, φέρνοντας ένα κόμμα Εβραίων υπερεθνικιστών, που συμμάχησε με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο κοινοβούλιο.

Τι έχει συμβεί από τότε;

Πριν από έναν μήνα, ξεκίνησε ο μουσουλμανικός ιερός μήνας του Ραμαζανιού, και οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για άσκοπους -όπως ισχυρίζονται- αυστηρούς περιορισμούς από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία τους εμπόδισε να συγκεντρωθούν στα σκαλιά έξω από την Παλιά Πόλη - μια ανεπίσημη παράδοση μετά τις βραδινές προσευχές.
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, σημειώθηκε αύξηση της κοινοτικής βίας, με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο να δείχνουν περιστατικά παρενόχλησης στον δρόμο και αρκετές επιθέσεις μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων. Τα γεγονότα οδηγήθηκαν σε κρίση στα τέλη Απριλίου, όταν εκατοντάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας «θάνατος στους Άραβες» και ήρθαν αντιμέτωποι με Παλαιστίνιους.

Πώς κλιμακώθηκε η κατάσταση την περασμένη εβδομάδα;

Η οργή εντεινόταν πριν από μια απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου, η οποία επρόκειτο να εκδοθεί τη Δευτέρα, σχετικά με το εάν οι αρχές θα εκδίωκαν δεκάδες Παλαιστίνιους από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δίνοντας τα σπίτια τους σε Εβραίους εποίκους.
Την ίδια ημέρα, χιλιάδες Ισραηλινοί εθνικιστές επρόκειτο να διαδηλώσουν σε μουσουλμανικές γειτονιές της Παλιάς Πόλης, σε μια προκλητική πορεία για τον εορτασμό της κατάληψης της πόλης από το Ισραήλ το 1967.
Όμως, τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε την ακρόαση, και η πορεία άλλαξε δρομολόγιο, αλλά μέχρι τότε, η κατάσταση έχει ήδη κλιμακωθεί.

Ποια η ιστορία

Οι εβραϊκές οικογένειες ισχυρίζονται ότι έχασαν γη τους στη Σέιχ Τζάρα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που συνόδευσε τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, μια σύγκρουση στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν.
Δύο δεκαετίες αργότερα, το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις δυνάμεις της Ιορδανίας στον πόλεμο του 1967 και αργότερα την προσάρτησε. Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, οι Εβραίοι που μπορούν να αποδείξουν τίτλους πριν από το 1948 μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, δεν υπάρχει παρόμοιος νόμος για Παλαιστίνιους που έχασαν τα σπίτια τους στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Γιατί η Ιερουσαλήμ αποτελεί σημείο ανάφλεξης;

Η Ιερουσαλήμ ήταν πάντα το κέντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης, με τους ιερούς τόπους της να λατρεύονται από Εβραίους και μουσουλμάνους. Το Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων της Παλιάς Πόλης αποτελεί μέρος του ιερότερου χώρου για τον Ιουδαϊσμό - το Όρος του Ναού. Είναι εξίσου μέρος του αλ-Χάραμ αλ-Σαρίφ, με τον Θόλο του Βράχου και το τέμενος Αλ-Άκσα - ο τρίτος ιερότερος χώρος του Ισλάμ - πάνω από αυτό.

Πώς συγκρίνεται η τρέχουσα βία ιστορικά;

Δεν υπήρξε ποτέ μια στιγμή στο παρελθόν που να υπήρχε απόλυτη ηρεμία στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, επομένως είναι δύσκολο να συγκριθούν επεισόδια βίας. Ωστόσο, το τελευταίο παρόμοιο γεγονός που επισημάνθηκε ήταν το 2017, όταν η οργή για την απόφαση του Ισραήλ να εγκαταστήσει ανιχνευτές μετάλλων έξω από το τέμενος Αλ-Άκσα, πυροδότησε εβδομάδες αιματοχυσίας.