Αποτελεσματικό στην πρόληψη θανάτου κατά 98% και κατά 96% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας αποδείχθηκε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, που παρασκευάζει η κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech σε μελέτη που διεξήχθη μεταξύ μιας ομάδας υγειονομικών στην Ινδονησία, από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία από 120.000 υγειονομικούς στη Τζακάρτα, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, με την ονομασία CoronaVac, διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όμως ο επικεφαλής της μελέτης, Πάντζι Ντεουαντάρα, δήλωσε ότι η έρευνα του υπουργείου Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό προλαμβάνει τη συμπτωματική νόσηση από covid-19 σε ποσοστό 94%.

Ξεχωριστά, στοιχεία από την Ιατρική Ένωση Ινδονησίας έδειξαν ότι ο αριθμός των γιατρών που πέθαναν από covid-19 μειώθηκε κατά πολύ από τότε που ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα.

Τον Ιανουάριο 64 γιατροί πέθαναν από covid-19, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξέσπασε η πανδημία, όμως το ποσοστό υποδιπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο μόνο οκτώ γιατροί πέθαναν από τη νόσο.

Τα αισιόδοξα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν αφού οι δοκιμές τρίτης φάσης του CoronaVac στην Ινδονησία έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 65% αποτελεσματικό. Δοκιμές στην Τουρκία ανέφεραν ότι η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 91,25%, ενώ ερευνητές στη Βραζιλία ανακοίνωσαν ότι είναι κατά 50,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης.

Ερωτηματικό οι παρενέργειες

Το κινεζικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της covid-19 στους ενήλικες κάτω των 60 ετών, όμως λείπουν στοιχεία ποιότητας για τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών, σύμφωνα με ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδονησία έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση της χώρας έχει στόχο να εμβολιάσει 181 εκατομμύρια ανθρώπους ως τον Ιανουάριο του 2022.