Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή ξάδερφο της βασίλισσας Ελισάβετ έρχεται να ταρακουνήσει συθέμελα το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Sunday Times και το Channel 4, ο πριγκιπας Μιχαήλ του Κέντ κατηγορείται ότι ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τις βασιλικές του διασυνδέσεις για να πουλήσει προνομιακή πρόσβαση στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο ξάδελφος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ βιντεοσκοπήθηκε σε μια «στημένη» συνάντηση μέσω Zoom, κατά την οποία δημοσιογράφοι που παρίσταναν μεγαλοεπενδυτές από τη Νότια Κορέα του ζήτησαν να χρησιμεύσει ως σύνδεσμος με το Κρεμλίνο. Ο στενός φίλος και συνεργάτης του πρίγκιπα Μιχαήλ, μαρκήσιος του Ρέντινγκ, που καθόταν δίπλα στον πρίγκιπα στη διάρκεια της συνάντησης τον περιέγραψε ως «ανεπίσημο πρέσβη της αυτού Μεγαλειότητος στη Ρωσία».

Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ο μαρκήσιος είπε ότι ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Πούτιν και να προβεί σε εκπροσώπηση για λογαριασμό μιας εταιρείας που έστησαν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Ο ίδιος τους προειδοποίησε ότι οι υπηρεσίες του πρίγκιπα ήταν «εμπιστευτικές», προσθέτοντας: «Μιλάμε σχετικά διακριτικά εδώ γιατί δεν θα θέλαμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι βλέπει τον Πούτιν καθαρά για επιχειρηματικούς λόγους».
michael2

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο πρίγκιπας θα μπορούσε να χρεώνει πελάτες ακόμη και 57.000 ευρώ για ένα πενθήμερο ταξίδι στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις. Ο πρίγκιπας φέρεται επίσης να είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να δώσει στην εταιρεία την βασιλική του έγκριση με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο θα φαίνεται η κατοικία του στο Παλάτι του Κένσινγκτον, έναντι 200.000 δολαρίων.

Ο 78χρονος πρίγκιπας αρνείται τις κατηγορίες. Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπός του είπε ότι όσα ανέφερε ο μαρκήσιος στους δημοσιογράφους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι ο πρίγκιπας δεν είχε επαφή με τον Πούτιν ή το γραφείο του εδώ και 18 χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι η γραμματέας του πρίγκιπα ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της εταιρείας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση της βρετανικής πρεσβείας και τη βοήθεια του Ρωσο-Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αργότερα, ο μαρκήσιος έστειλε email στους ρεπόρτερ, δηλώνοντας μετανιωμένος για τις πληροφορίες που έδωσε σχετικά με τον πρίγκιπα και τη Ρωσία. Και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τους συμβούλους του πρίγκιπα Μιχαήλ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας έχει σχέση με τη Ρωσία μέσω της γιαγιάς του από την πλευρά της μητέρας του και «ενδιαφέρεται πολύ για τη χώρα».

Το βιογραφικό του αναφέρει ότι ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έμαθε ρωσικά. Ο ίδιος με τη σύζυγό του δεν λαμβάνουν χρήματα από το Μπάκιγχαμ, αλλά έχουν δική τους εταιρεία συμβούλων. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Γεώργιος, ήταν αδελφός του πατέρα της Ελισάβετ.