Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών άναψε χθες ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).

Η Τζάνετ Γούντκοκ, η οποία ασκεί χρέη υπηρεσιακής διευθύντριας του FDA έκανε λόγο «για σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της πανδημίας» και συμπλήρωσε ότι «η σημερινή ενέργειά μας επιτρέπει στον νεότερο πληθυσμό να προστατευθεί έναντι της COVID-19, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα αρχίζει να επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα».

Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου είχε εγκριθεί μέχρι χθες για πρόσωπα 16 ετών και άνω, ενώ πλέον θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί σε εκατομμύρια εφήβους στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα λαμβάνουν δύο δόσεις, ίσης ποσότητα με αυτή για τους ενήλικους.

«Διεξοδική ανάλυση»

«Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η υπηρεσία προχώρησε σε διεξοδική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων», διαβεβαίωσε η κ. Γούντκοκ.

Πάνω από 20.000 φαρμακεία στις ΗΠΑ θα εμβολιάζουν έφηβους από μεθαύριο, Πέμπτη, ενώ δόσεις του θα διανεμηθούν επίσης σε παιδίατρους.

Στις ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης άλλα δύο εμβόλια, της Moderna και της Johnson & Johnson, αμφότερα για τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μιμηθεί σύντομα το παράδειγμα των ΗΠΑ και να εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους.