Βίαιες αναταραχές ξεσπούν σε μουσουλμανικές γειτονιές της Ιερουσαλήμ, ενόψει των εορτασμών της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», μιας εθνικής επετείου για το Ισραήλ.

 Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν σήμερα στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη, σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις πρώτων βοηθειών.

 Μπροστά σ' αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

 Ημέρα της Ιερουσαλήμ

Στα επεισόδια που εκτυλίσσονται εδώ και 3 ημέρες έξω από το τέμενος Αλ-Άσκα της Ιερουσαλήμ έχουν, μέχρι στιγμής, τραυματιστεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 20 Ισραηλινοί αστυνομικοί.

 

 Οι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν ρίχνοντας πέτρες και άλλα αυτοσχέδια βλήματα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες λάμψης, δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

 Σε επίσημη δήλωσή της, η αστυνομία του Ισραήλ είπε ότι «δουλεύει για την εξάλειψη της βίας στο Όρος του Ναού και σε άλλες περιοχές της Παλιάς Πόλης».

 Το τέμενος Αλ- Άσκα, όπου έλαβαν χώρα οι πλέον βίαιες από τις διαδηλώσεις, βρίσκεται σε τοποθεσία θρησκευτικού ενδιαφέροντος και για τους Εβραίους και συγκεκριμένα στο πιο ιερό σημείο της χώρας τους, το λεγόμενο Όρος του Ναού.