Ενώ εκατομμύρια Ινδοί υποφέρουν και αποδεκατίζονται κατά χιλιάδες καθημερινά από την πανδημία, ο ναρκισσιστής πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χτίζει ένα μνημείο-παλάτι, τεράστιο όσο το εγώ του, όπως τον κατηγορούν ακτιβιστές και αντιπολίτευση, με κόστος που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει 40 μεγάλα νοσοκομεία, που τώρα όσο ποτέ έχει ανάγκη ο λαός του. Κρυμμένα στην καρδιά του Νέου Δελχί, υπάρχουν δύο μεγάλα κτίσματα λευκού ψαμμίτη – λείψανα των χρόνων που η Ινδία ήταν βρετανική αποικία, όπου φιλοξενούνταν οι χρυσοί θρόνοι που κάθισαν το 1911 ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και η βασίλισσα Μαρία.

Χρειάστηκαν λεγεώνες εργαζομένων και 16 χρόνια εργασιών για να ολοκληρωθεί αυτή η υπέροχη ακρόπολη, που σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα σερ Σουρ Έντουιν Λάτσενς, στο κεντρικό κομμάτι της οποίας δεσπόζει η κυκλική Βουλή, η έδρα του έθνους. Ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης Δημοκρατίας στον κόσμο, Ναρέντρα Μόντι, είναι αποφασισμένος να αντικαταστήσει το σύμβολο της, περιφρονημένης, αποικιακής κυριαρχίας με κάποιο άλλο, ώστε τον Αύγουστο του 2022, όταν η Ινδία θα γιορτάζει την 75η χρονιά της ανεξαρτησίας της, να εγκαινιάσει ένα νέο Κοινοβούλιο που μοιάζει με μια τριγωνική γαμήλια τούρτα, η τεράστια κλίμακα της οποίας θα κρύψει το αριστούργημα που έχτισε ο Λάτσενς, μετατρέποντας το υπέροχο Κοινοβούλιο σε απλό μουσείο.

Το υπέροχο παλάτι των 340 δωματίων, όπου κάποτε κατοικούσε ο τελευταίος αντιβασιλέας, ο λόρδος Μαουντμπάτεν, θα παραμείνει ως κατοικία του προέδρου της Ινδίας, ενώ τα ανανεωμένα κεντρικά μέρη του θα γίνουν τα σύμβολα της «Νέας Ινδίας» του Μόντι, με φουτουριστικά γραφεία για τις πολιτικές γραμματείες του, έναν υπόγειο σιδηρόδρομο και ένα πολυτελές αρχοντικό για τον 70χρονο πρωθυπουργό. Οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Μόντι έβαλε το θεμέλιο λίθο σε μια τελετή εξίσου επιδεικτική με αυτήν που προήδρευσε ο Τζορτζ Β΄, παρά τις γενναίες νομικές προσπάθειες να εμποδιστούν. Εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Βρετανός-Ινδός γλύπτης Άνις Καπούρ αλλά και η αντιπολίτευση διαμαρτύρονται έντονα ενάντια στο «Παλάτι Ματαιοδοξίας» του πρωθυπουργού, γιατί αυτό που οι Ινδοί έχουν ανάγκη είναι νοσοκομεία για περίθαλψη και εμβόλια για να σταματήσει ο COVID-19 να θερίζει τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΝ ΤΙΜΕ