Θέση για την άρση της πατέντας των εμβολίων πήρε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην Πορτογαλία. «Οι συζητήσεις για την άρση δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου για την Covid-19 βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Κομισιόν.

Επιπλέον, η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού να εξάγουν την παραγωγή τους «όπως κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να συζητούν για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα σκευάσματα αυτά».

Σαφείς αποστάσεις

Νωρίτερα σήμερα, πέντε χώρες της Ε.Ε. πήραν σαφείς αποστάσεις για την άρση της πατέντας, ζήτημα το οποίο έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Κοινή επιστολή για το θέμα προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν αποστείλει οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Ισπανίας, ενώ ξεκάθαρα αρνητική είναι η στάση της Γερμανίας.