Στη γη αναμένεται να πέσει εντός των επόμενων ωρών ο κινέζικος πύραυλος, «Long March 5B», βάρους 21 τόνων, που βρίσκεται εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης, πιθανότατα αυτό θα συμβεί σε μη κατοικημένη περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν δήλωσε πως παρακολουθείται στενά η πορεία του πυραύλου, όμως δεν έχει πρόθεση να επέμβει. Επιπλέον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι ο πύραυλος θα εισβάλει στη γήινη ατμόσφαιρα το Σάββατο αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο σημείο ακριβώς.

Ο «Long March 5B» ταξιδεύει με ταχύτητα 4 μιλίων το δευτερόλεπτο και η κίνησή παρακολουθείται από δορυφόρους. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη από το διαστημικό κέντρο στο νησί Χαϊνάν στις 11:23 π.μ. τοπική ώρα την Μεγάλη Πέμπτη, στο πλαίσιο της κινέζικης επιχείρησης για τη δημιουργία διαστημικού σταθμού.

«Καταστροφές σε πολλά κτίρια»

«Την τελευταία φορά που εκτόξευσαν έναν τέτοιο πύραυλο, μεγάλες ράβδοι από μέταλλο κατέληξαν να πετούν στον ουρανό και να προκαλούν καταστροφές σε πολλά κτίρια στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τα περισσότερα κομμάτια του κάηκαν, αλλά υπήρξαν ορισμένα πολύ μεγάλα κομμάτια από μέταλλο που έφτασαν στη Γη. Είμαστε πολύ τυχεροί που κανείς δεν τραυματίστηκε», είπε στον Guardian ο αστρονόμος Jonathan McDowell.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες δήλωσε στο SpaceNews ότι η πορεία του πυραύλου δείχνει ότι μπορεί να προσγειωθεί «λίγο πιο βόρεια από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Πεκίνο και όσο νότια είναι η νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας».