Την πορεία της επιστροφής του Long March 5B στη γη παρακολουθεί συνεχώς το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ανησυχώντας για τα κομμάτια του κινεζικού διαστημικού πυραύλου που θα πέσουν στη Γη.

«Ο πύραυλος θα μπει στην ατμόσφαιρα γύρω στις 8 με 10 Μαΐου», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μάικ Χάουαρντ. «Το ακριβές σημείο της εισόδου του πυραύλου στην ατμόσφαιρα της γης μπορεί να υπολογιστεί μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή που θα αρχίσει να μπαίνει εκεί», συνέχισε ο Χάουαρντ, οποίος επισήμανε ότι οι αρμόδιοι φορείς του Πενταγώνου που ασχολούνται με το θέμα θα παρέχουν καθημερινές πληροφορίες για την θέση του πυραύλου και την πορεία του από το διάστημα προς την γη.

Πολλοί επιστήμονες πάντως, δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την πιθανή πτώση κομματιών του κινεζικού πυραύλου στη Γη. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Ο κίνδυνος να υπάρξουν ζημιές ή να χτυπηθεί κάποιος από τα κομμάτια αυτά είναι πολύ μικρός. Δεν είναι βέβαια, ανύπαρκτος. Μπορεί να συμβεί κάτι, αλλά ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός. Έτσι δεν πρόκειται να ξαγρυπνήσω ούτε για ένα δευτερόλεπτο για το θέμα. Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα για να ανησυχούμε. Δεν είναι το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο αστροφυσικός και καθηγητής του Κέντρου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακ Ντάουελ.

Για την ώρα οι εκτιμήσεις των Αμερικανών είναι ότι το πιο πιθανό σημείο της γης στο οποίο ίσως πέσουν κομμάτια του πυραύλου είναι τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η Κίνα εκτόξευσε τον πύραυλο Long March 5B από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν τη Μεγάλη Πέμπτη, με προορισμό έναν διαστημικό σταθμό της χώρας.