Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως προχωράει στην αξιολόγηση του κινεζικού εμβολίου κατά του κοροναϊού, ονόματι Sinovac. Κάτι τέτοιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την έγκριση του εν λόγω εμβολίου στο μπλοκ των 27 εθνών.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η όλη αξιολόγηση-επανεξέταση στηρίζεται σε προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών και κλινικών μελετών. «Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν πως το εμβόλιο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων» που καταπολεμούν τον κοροναϊό» και «μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την ασθένεια» ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωσή του.


Ο ΕΜΑ, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει 4 εμβόλια κατά του κοροναϊού, πρόσθεσε ότι δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Sinovac. Ο οργανισμός διεξάγει επίσης «κυλιόμενες αξιολογήσεις» για άλλα τρία εμβόλια: αυτό που αναπτύχθηκε από την γερμανική βιοτεχνολογίας CureVac, το αμερικανικό Novavax και το Sputnik V. της Ρωσίας.

Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι ειδικοί του «θα αξιολογήσουν τα δεδομένα μόλις θα είναι διαθέσιμα για να αποφασίσουν εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων» του εμβολίου. Η κυλιόμενη αξιολόγηση θα συνεχιστεί έως ότου «υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για μια επίσημη αίτηση άδειας κυκλοφορίας» δήλωσε ο ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.