Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.
Με το ψηφιακό πιστοποιητικό οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη έχοντας πρόσβαση σε περισσότερα μέρη και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ζητήσει από την Ευρώπη να υπάρξει ένας μηχανισμός πιστοποίησης του εμβολιασμού προκειμένου να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις συντομότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

 Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

 Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.

 Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

Πώς θα ταξιδεύουμε

Οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου  προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

 Συμβατό με εθνικές πρωτοβουλίες

Το Κοινοβούλιο θέλησε επίσης να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.

 Τα κράτη μέλη πρέπει να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων («EMA») εμβόλια στην ΕΕ (προς το παρόν έχουν εγκριθεί αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη και αφορούν εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

 Εγγυήσεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων («GDPR»).