Το «αμερικανικό όνειρο» για τον προβληματικό τουρισμό της Ευρώπης, σχολιάζει το «Bloomberg».

Πριν από μερικές ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στους «Νew York Times» ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg», οι Αμερικανοί αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό ταξιδιωτών σε χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Για να αποφευχθεί μια άλλη χαμένη τουριστική περίοδος γι’ αυτές τις χώρες, απαιτείται πλήρες άνοιγμα των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών. Και αυτό εξακολουθεί να φαίνεται μακρινό, σημειώνει το Bloomberg.

Η προοπτική να ταξιδέψουν Αμερικανοί στην Ευρώπη είναι σαφέστατα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες θα ωφελούσαν τις τοπικές οικονομίες της ευρωπαϊκής ηπείρου και τις διεθνείς ξενοδοχειακές ομάδες. Η αποκατάσταση των υπερατλαντικών πτήσεων θα βοηθούσε επίσης τις αεροπορικές εταιρείες.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι πολλοί Αμερικανοί θα θέλουν- ή θα έχουν τη δυνατότητα- να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σύσταση για αποφυγή των ταξιδιών για περίπου το 80% των χωρών του κόσμου, ανάμεσά τους και πολλές ευρωπαϊκές (σ.σ. και η Ελλάδα).

Πολλές χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό μπλοκ, ωστόσο, είναι πως η πλειονότητα των επισκεπτών σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, στην κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν, προέρχονται από άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Κλαρκ, αναλυτής της εταιρείας Bernstein. Οι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να κλείσουν τις διακοπές τους σε κοντινότερα θέρετρα της Καραϊβικής, παρά σε προορισμούς της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», για να ανακάμψει πραγματικά ο ευρωπαϊκός τουρισμός, πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί σε χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει ένα σύστημα με το οποίο οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν σε «πράσινες» χώρες, χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν. Οι αφίξεις από πιο επικίνδυνες χώρες, που χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες» και «κίτρινες», θα υπόκεινται σε πιο αυστηρούς περιορισμούς. Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, ενώ ενδέχεται να ανοίξει τα ταξίδια στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου.

Στη Γερμανία από την άλλη, δεν υπάρχει απαγόρευση ταξιδιών και η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι Γερμανοί μπορούν να επισκεφθούν τη Μαγιόρκα, αποθαρρύνονται από το να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, πολλές χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, τονίζει το Bloomberg, αναφέροντας ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα ανοίξει από τα μέσα Μαΐου, για όσους έχουν εμβολιαστεί και όσους έχουν αρνητικό τεστ κοροναϊού. Βέβαια, το Bloomberg σημειώνει ότι αυτό το άνοιγμα μπορεί να ανατραπεί από νέα στελέχη του κοροναϊού.

Μπορεί να αποτελεί μια σπάνια «αχτίδα» ελπίδας, ωστόσο μια αμερικανική «εισβολή» τουριστών δεν θα είναι αρκετή για να σωθεί το ευρωπαϊκό καλοκαίρι, σχολιάζει, τέλος, το Bloomberg.