Το γιατί η έκρηξη του κοροναϊού στην Ινδία αποτελεί παγκόσμια πρόβλημα, προσπαθεί να εξηγήσει με ένα εκτενές άρθρό του ο Guardian, την ώρα που χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ανακοινώνουν κρούσματα ινδικής μετάλλαξης.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα, η «καταστροφή στην Ινδία φαίνεται να είναι το χειρότερο σενάριο που φοβούνται πολλοί από την πανδημία της Covid-19: ανίκανη να βρει επαρκή νοσοκομειακά κρεβάτια, πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα ή οξυγόνο, η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων βυθίζεται κάτω από το βάρος των μολύνσεων».

Ο Guardian στέκεται ιδιαίτερα στην εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση του κοροναϊού παγκοσμίως: Από τη μία υπάρχουν οι πλούσιες χώρες της Δύσης που δίνεται προτεραιότητα στα εμβόλια και από την άλλη η επιχείρηση «ισότητα των εμβολίων» από τον ΠΟΥ.

«Με την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων που είναι απίθανο να αυξηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτό που απαιτείται τώρα είναι η διεθνής ηγεσία και η αναγνώριση ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την πρωτοβουλία Covax για τη διανομή εμβολίων για τη δίκαιη διανομή εμβολίων, η πανδημία μπορεί να απαιτεί μια περίοδο πιο εστιασμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων όπου πρέπει να λαμβάνονται δύσκολες και μερικές φορές μη δημοφιλείς αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά Peter Beaumont.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό απαιτεί από τις χώρες να κοιτάξουν πέρα από τις δικές τους κρίσεις υγείας για να δουν ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν δεν ληφθούν μέτρ«Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι επιτρέποντας στον ιό να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα αυξάνεται ο κίνδυνος να προκύψουν επικίνδυνα νέα στελέχη και να παραταθεί η πανδημία», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Η λανθασμένη στάση του Ινδού πρωθυπουργού

Αναφερόμενος τη στάση του Ινδού πρωθυπουργού, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα του βρισκόταν στο «τελικό στάδιο» της πανδημίας τον Μάρτιο, ο αρθρογράφος σχολιάζει δηκτικά «η στάσή του δεν ήταν διαφορετική από την λανθασμένη στάση που κράτησαν και ηγέτες της Δύσης, όπως ο Τραμπ και ο Τζόνσον».

«Αυτό που είναι διαφορετικό στην Ινδία - μια χώρα με εύθραυστο σύστημα υγείας και ακόμη πιο αδύναμη ιχνηλάτιση - είναι η τεράστια πιθανότητα βλάβης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ίσως σε μια κλίμακα που δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί στην πανδημία», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

ΗΠΑ και ΕΕ έτοιμες να συνδράμουν 

«Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, έπρεπε να παρέχει δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax σε φτωχότερα έθνη, κυρίως στην Αφρική. Οι δόσεις έχουν πλέον εκτραπεί για τις ανάγκες της Ινδίας, η οποία αγωνίζεται να αποκτήσει υλικό για την παραγωγή εμβολίων από τις ΗΠΑ. Ως συνέπεια της κρίσης, αυτό το μήνα η Ινδία απέστειλε μόλις 1,2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες», δηλώνει επιπρόσθετα.

«Αλλά αυτό που χρειάζεται αμέσως η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια εμβολίων της, που σήμερα συγκρατούνται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ και εργαλεία, όπως η αλληλουχία γονιδιωματικών, για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των υπαρχόντων και των αναδυόμενων μεταλλάξεων», τονίζει.

Πάντως, ήδη, μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και η ΕΕ έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνδράμουν προκειμένου η Ινδία να ξεπεράσει την κρίση κοροναϊού.

Πηγή: Guardian