Ευδιάθετο κλίμα επικρατεί στο Ελιζέ, μετά από μια νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θα νικήσει την Μαρίν Λεπέν στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2022, παρά τη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση από την γαλλική κυβέρνηση αναφορικά με την υγειονομική κρίση.

Η σφυγμομέτρηση των Ipsos-Sopra Steria, που διενεργήθηκε μεταξύ 9 και 15 Απριλίου και δημοσιεύτηκε στη Le Monde, δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα νικήσει στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών την βασική εκ των αντιπάλων του, καθώς το περιθώριο λάθους κυμαίνεται στο 1,4%.

Μακρόν και Λεπέν προηγούνται αισθητά των άλλων υποψηφίων ή εκείνων που αναμένεται να επισημοποιήσουν την υποψηφιότητά τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Σημειώνεται ότι προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχαν καταγράψει μείωση του προβαδίσματος του Μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση με την Γαλλία στο τρίτο εθνικό lockdown την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξανανοίγουν τις οικονομίες τους, με το 64% των ερωτηθέντων να εκφράζει αρνητική γνώμη για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. Και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, κάποιοι ίσως ωθήσουν περισσότερους ψηφοφόρους προς την άκρα δεξιά.

Η σφυγμομέτρηση, σύμφωνα με τη Le Monde, έδειξε επίσης ότι η Λεπέν διατηρεί μια βάση ψηφοφόρων παρά τη συντριπτική ήττα της από τον Μακρόν στην αναμέτρηση προ τετραετίας.