Δυσκολίες στον διαμοιρασμό του Αγίου Φωτός θα υπάρχουν φέτος λόγω του γεγονότος ότι η ανάσταση θα εορταστεί στις 21:00 το βράδυ. Όπως αποκαλύπτει στο Live News o εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, το Άγιο Φως είναι φέτος πολύ δύσκολο να φτάσει έγκαιρα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ειδικότερα, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Αθήνα και θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Οι εκκλησίες της Αθήνας, αναμένεται να προλάβουν οριακά. Στους νομούς και τα νησιά που το Άγιο Φως δεν θα έχει φτάσει έγκαιρα, οι ιερείς θα κληθούν να κάνουν μια ακολουθία μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στη συνέχεια να μοιράσουν το φως από τη λεγόμενη ακοίμητη καντήλα, που καίει 24 ώρες το 24ωρο.

Όπως μας εξηγεί ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι και αυτό Άγιο Φως που διανέμουν κάθε χρόνο, πολλές άλλες ορθόδοξες χώρες του κόσμου.

Πώς θα γίνει η Ανάσταση

Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κανονικά, αλλά θα αρχίσουν νωρίτερα. Μέσα στις εκκλησίες θα βρίσκεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με ανώτατο όριο τους 100 πιστούς για τις μεγάλες εκκλησίες. Στα προαύλια όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να στέκονται σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον.

Το βράδυ της Ανάστασης η ακολουθία θα αρχίσει στις 20.00 το βράδυ και μια ώρα μετά θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη. Η αναστάσιμη ακολουθία θα ολοκληρωθεί στις 22.30 πάντα με τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών, που θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, μέχρι τις 23.00 το βράδυ που ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι ιερείς σε ολόκληρη τη χώρα θα ενημερωθούν με εγκύκλιο που θα εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Όλοι δηλώνουν έτοιμοι και σίγουροι πως η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας θα κυλήσει δίχως απρόοπτα στο γνώριμο πνεύμα κατάνυξης.

Δείτε το σχετικό βίντεο: